Tömeges leminősítés Spanyolországban

MTI/Index
2012.05.18. 07:28

Tizenhat spanyol bankot minősített le a Moody's Investors Service az ország gyengélkedő gazdasága, egyre romló pénzügyi helyzete, az egyre több behajthatatlan hitel, valamint amiatt, hogy a kormány kevésbé képes támogatni a bajba jutott hitelezőket.

Köztük van a Banco Santander, az eurózóna legnagyobb bankja, valamint egy nagy-britanniai leánybank is.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a csütörtöki európai és amerikai tőzsdezárások után New Yorkban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és három fokozat közötti mértékben romlanak, és így a befektetésre még éppen ajánlott kategória és a bóvli kategórián belül a legjobb fokozat között változnak. A spanyol bankok besorolása alatta van majdnem az összes nyugat-európai bankrendszerének.

Spanyolországban pang az ingatlanpiac, és a munkanélküliség tartósan magas. A spanyol bankszektort különösen veszélyezteti az euróövezeti adósságválságnak való kitettsége - írta indoklásában a Moody's.

Ez újabb csapás a komoly bajban lévő országnak, és fokozhatja a kialakuló helyi bankpánikot is. Az ország jelentős visszaesést szenved el idén, a deficit mértéke az 5,9 százalékos eddigi előrejelzés helyett 6,4 százalékos lehet az EU szerint. A kormány megszorításai ellen közben százezezrek tüntetnek.