Kazah kézbe kerültek az Aurul eszközei

2012.05.21. 18:12 Módosítva: 2012.05.21. 18:13
Az oroszországi Polyus Gold társaságtól a kazah SAT & Company tulajdonába kerültek a tiszai ciánszennyezést okozó nagybányai Aurul korábbi eszközei.

A romániai finantistii.ro portál az oroszországi Polyus Gold bejelentésére hivatkozva közölte hétfőn: lezárult az a tranzakció, amely során a legnagyobb orosz aranykitermelő társaság a kazah SAT & Company társaságnak adta el a Romaltyn teljes részvénycsomagját.

A Romaltyn részvényekkel három Nagybánya környéki aranybányászati licenc és egy aranyfeldolgozó üzem került a kazah cég ellenőrzése alá azon a területen, ahol korábban a tiszai ciánszennyezést okozó Aurul működött. A bejelentés szerint a részvénycsomagért húsz millió dolláros vételárat fizetett egy a Virgin szigeteken bejegyzett cég, a kazah társaság brit érdekeltsége.

A finantistii.ro portál közlése szerint a felek április 20-án állapodtak meg a részvénycsomag eladásáról, és most jelentették be az ügylet befejezését. A Romaltyn 2010-ben nyert jogosultságot ahhoz, hogy három Nagybánya környéki zagytározóból termelje ki a visszamaradt aranyércet, és a cég 2,5 millió tonna feldolgozási kapacitású aranykiválasztó üzemmel is rendelkezik. A portál tudni véli, hogy a SAT & Company Kenes Rakiszev kazah üzletember érdekeltségi körébe tartozik, aki Kazahsztán fővárosa polgármesterének a veje, és közel áll Nurszultan Nazarbajev kazah elnökhöz.

A 2000-es tiszai ciánkatasztrófát okozó nagybányai Aurul társaságot tulajdonosai Transgolddá keresztelték át. A társaság csődje után eszközeit több fordulós licit útján a brit Oxus Gold és a kazah Kazach Gold társaság vásárolta meg. A két társaság által létrehozott Romaltyn Mining cégből azonban kiszállt a brit fél, így az teljes egészében a Kazach Gold tulajdonába jutott. Az orosz Polyus Gold 2010-ben vásárolta meg a társaságot.