Rettegnek a németek a görög nyaralástól

2012.05.21. 11:20

Az idei évben eddig mintegy 30%-kal zuhant a németek által Görögországba foglalt nyaralások száma az egy évvel ezelőttihez képest - jelezte az egyik legnagyobb német utazási iroda, a Thomas Cook vezetője, írja a Portfolio.

Michael Tenzer elmondása szerint a május eleji görögországi parlamenti választásokig még volt némi élénkülés, de azóta ismét terjed a félelem a német nyaralni vágyók körében a görögök eurózónából való esetleges kilépése és az erőszakos cselekmények esélye miatt.

A Reuters arról is beszámolt, hogy a Thomas Cook nem nyeli le, hanem továbbadja a német turistáknak azt a mintegy 20%-os árkedvezményt, amelyet a repülőtársaságok és hitelek kínálnak a görögországi utazások vonzerejének növelése érdekében.

A Thomas Cook egyébként az év elején, amikor a görögországi előfoglalási számok hanyatlását látta, arra szólította fel a többi utazási irodát, hogy ne féljenek ajánlani a németeknek a görögországi nyaralásokat, azaz hagyják figyelmen kívül azokat a németellenes hangokat, amelyeket a görögök a megszorítások elleni tüntetéseken megfogalmaztak.

Görögország gyakorlatilag 2010 óta havonta találja magát a csőd szélén, most azzal vált minden korábbinál komolyabbá ennek az esélye, hogy a májusi elejei választásokon a választók 68 százaléka szavazott a megszorítások ellen, vagyis valamelyik olyan pártra, ami kihátrálna az Európai Unióval a mentőcsomag fejében kötött legújabb megállapodásból. A szavazás azonban eredménytelennek bizonyult, a választásokat újra kiírták június 17.-ére, legkésőbb azután eldől, hogy lesz-e azonnali csőd.