Csődközelbe került Katalónia

2012.05.25. 16:08
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Katalónia, Spanyolország leggazdagabb autonóm tartománya pénzügyi segítséget kér a központi kormányzattól, mert kifogyott az adósság megújításának lehetőségeiből - jelentette be a Reuters szerint Artur Mas, a tartomány elnöke. "Az nem számít, hogy hogyan csinálják, de fizetnünk kell a hónap végén. Egy gazdaság nem állhat talpra, ha nem fizetjük a számlákat" - mondta Mas külföldi tudósítóknak.

    Katalónia a spanyol gazdaság egyötödét teszi ki, és több mint 13 milliárd eurónyi adósságot kellene visszafizetnie ebben az éveben. A tartomány által fizetett kamatok megduplázódtak az elmúlt két évben, és idén már elérik a 2 milliárd eurót. A mostani bejelentés hatására a Portfolio szerint az euró a dollárral szemben közel kétéves mélypontra esett, és a tőzsdeindexek is gyengülni kezdtek.

    Spanyolország egyik legnagyobb pénzügyi problémája a tartományok eladósodottsága, ami bankrendszer rossz hitelállományával együtt elemzők szerint súlyos aggodalmakra ad okot, és szerepet játszhat abban, hogy a befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy Spanyolország nemzetközi mentőcsomag nélkül is át tudja vészelni az eurózóna adósságválságát.

    Az ország gazdasági problémáiról bővebben itt olvashat >>>>>>.