Csúszhat a Déli Áramlat megépítése

2012.05.25. 16:06

Az orosz Gazprom lemond arról, hogy a Déli Áramlat gázvezetéket Ausztriáig építse, derül ki a cég lapjában megjelent cikkből, amelyet az ITAR-TASZSZ hírügynökség idézett. Ez azt jelentené, hogy a vezeték csak az olasz-osztrák határig, Tarvisióig fut majd.

Korábban a projektben részes olasz ENI vezérigazgatója, Paolo Scaroni már közölte ezt a szándékot, de megjegyezte, hogy erről, a Gazprom és partnerei előjogaként, azok az országok döntenek, amelyek területén a gázvezeték szárazföldi szakasza áthalad. Kilenc milliárd euróra becsülte a Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték oroszországi szakaszának költségét - közölte két napja Jaroszlav Golko, a cég beruházási igazgatója szerdán Moszkvában, a Gazprom sajtótájékoztatóján. Az MTI azon kérdésére, miszerint beindul-e a Déli Áramlat gázvezeték építése decemberben, a jelen lévő vezető szakemberek nem kívántak válaszolni. Arra hivatkoztak, hogy az
Európát ellátó földgázszállító rendszer megvalósításának kérdéséről a Gazprom felső vezetése ad majd tájékoztatást a június közepére tervezett sajtórendezvényen.

Mint a Nyefty Rossziji energetikai hírportál hozzáteszi: korábban a Déli Áramlat teljes szárazföldi szakasznak bekerülési költségét 5 milliárd euróra becsülték, a tenger alatti szakaszét pedig 10 milliárd euróra.

Az RBK daily orosz üzleti napilap értesülése szerint a Gazprom mindeddig nem kapta meg az engedélyt a gázvezeték orosz területen átmenő szakaszának építésére. A gond a Fekete-tenger partján, Krasznodar megyében lévő kiemelt szövetségi üdülőhely, Anapa körül merült fel, amely beleesik az építési területbe. Ha a gázcég május végéig nem kapja meg az engedélyt, csúszhat a Déli Áramlat építésének decemberre ígért kezdete. Kedden a Gazprom sajtószolgálata arról adott ki közleményt, hogy az igazgatótanács megerősítette, miszerint minden a tervek szerint
halad és decemberben megkezdik a Déli Áramlat építését. A földgázszállítás megindítását az új vezetéken 2015-re tervezik.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall. A projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF és a
német BASF-Wintershall a tulajdonos. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója április 17-én
Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Gazprom tájékoztatása szerint szó volt a Déli Áramlatról is. A magyar kormányfő április 23-án Brüsszelben kijelentette: Magyarország számára puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a Déli Áramlat földgázvezeték magyar területet is érint.

Orbán 2007-ben még úgy nyilatkozott, hogy "nem akarunk a Gazprom legvidám barakkja lenni", majd 2008-ban a Fidesz rendkívüli parlamenti ülést akart összehívatni, amikor Gyurcsány Ferenc váratlanul megegyezett a Déli Áramlat megépítéséről Moszkvában. A kormányváltás után aztán a Fidesz megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a gázvezeték magyarországi szakaszának megépítése és a projekt közeljövőbeli tényleges megkezdése mellett is.