Szlovákiában is jönnek a különadók

2012.05.30. 08:27

A szlovák kormány szakít az egykulcsos adórendszerrel: a jövő évtől kezdve növelik a magas jövedelműek közterheit, a vállalati nyereségadó kulcsát pedig 19 százalékról 23 százalékra emelik - írja a Napi Gazdaság. A Reuters szerint utóbbit az energia-, a távközlési és a postai szolgáltatásokat végző cégek esetén idén és jövőre további 4,2 százalékos különadóval fejelik meg. Az áfakulcs marad 19 százalék.

Az általános nyereségadó-emelés évente 366 millió euró többletbevételt hoz az államkasszának, a különadótól 100 millió euró pluszt vár a költségvetés. Robert Fico kormányfő már korábban bejelentette, hogy 2012-re egyszeri bankadót vet ki, amelyből 50 millió eurót várnak.

További intézkedésként csökkenthetik az állam hozzájárulását a kötelező magánnyugdíjrendszerhez. Az ebben részt vevők fizetésük kilenc százalékát utalhatják magánnyugdíjszámlájukra, míg kilenc százalék megy vállalati tb-járulékként az államhoz.

Az intézkedésektől összességében idén 300 millió, jövőre 1,5 milliárd euró bevételt várnak, amellyel 2012-ben az áht-hiányt a GDP 4,6 százalékára mérsékelhetik, majd ezt követően a háromszázalékos maastrichti korlát alá nyomhatják.