Ciprust is magukkal ránthatják a görögök

2012.06.04. 07:20

Negyedikként az eurózóna tagállamai közül már ebben a hónapban az EU-IMF pároshoz fordulhat segítségért Ciprus – írja a Napi Gazdaság a Reuters nyomán. A szigetország parlamentje a napokban hozzájárult ahhoz, hogy az állam garantálja a második legnagyobb ciprusi pénzintézet, a Cyprus Popular Bank részvénykibocsátását.

A bank a görög kötvénycsere miatt kétmilliárd eurót volt kénytelen leírni görög államkötvényeinek értékéből, amit így akarnak pótolni. A gyenge befektetői érdeklődés miatt azonban a ciprusi kormánynak várhatóan 1,8 milliárd eurónyi részvényt kell lejegyeznie, ami a kicsi ország kicsi gazdasága miatt a GDP tíz százaléka fölé löki a költségvetési hiányt.

A tízéves kötvények hozama már most is 14 százalék körül alakul, két hitelminősítő a bóvli kategóriába sorolta az ország adósságait, miközben az IMF előrejelzése szerint 2012-ben 1,2 százalékkal zsugorodik a GDP. Ciprus tavaly kétoldalú megállapodás keretében 2,5 milliárd euró hitelt kapott a szigetországban aktív orosz mágnásokért aggódó orosz kormánytól, most Kínával tárgyalnak, de mire ez eredményt hozhatna, a kormány kifut az időből.