Román kínokat okozhatnak a görögök

2012.06.04. 07:57
Ha Görögország kilépne az eurózónából, legkevesebb 10-15 százalékot veszítene értékéből a lej, mivel a román bankszektor 13 százaléka görög pénzintézetek kezében van. Ennek következtében elszabadulhat az infláció és új alapokra kellene helyezni a büdzsét, módosítva a Bukarest és az IMF közötti megállapodást.

A kockázat növekedése miatt a lej már egy ideje gyengül, a román kötvények hitelbiztosítási felára (cds) pedig átlépte a 470 bázispontot − márciusban 300 bázisponton állt a cds, írja a Napi Gazdaság.

Az athéni kormány nemrég összesen 18 milliárd euróval feltőkésített négy, romániai leányvállalattal is rendelkező pénzintézetet. A Banca Romaneasca tulajdonosa, a National Bank of Greece (NBG) 6,9, a Piraeus Bank 5,0, a Bancpost tulajdonosa, az EFG Eurobank 4,2, az Alpha Bank pedig 1,9 milliárd eurót kapott. Elemzők szerint azonban ezek az összegek aligha pótolhatják a forráshiányt: a négy pénzintézet hitelállománya 2011-ben meghaladta a 11,5 milliárd eurót, miközben betéteik összege 4,7 milliárd euró volt.

A válság kirobbanása előtt a romániai pénzpiac legagresszívabb szereplői a görögök voltak, kölcsöneik jelentős részét jelzáloghitelek tették ki, amelyek közül sok bedőlt az ingatlanlufi kipukkadása után. Az NBG Romániában 11 millió euró veszteséget szenvedett el az első negyedévben, rossz hiteleinek aránya az eszközei 13 százalékára nőtt a 2011. márciusi 8,5, illetve a decemberi 12,5 százalékról. A Piraeus Bank román leányának adózás előtti eredménye négymillió euró volt, nem teljesítő hiteleinek aránya elérte a 20,2 százalékot.