Felavatták Bécsben a botrányterminált

2012.06.05. 11:36

Egy héttel azután, hogy Budapesten bezárt az 1-es terminál, kedd hajnalban Bécsben új repülőtéri terminált avattak. A Check-in 3 elnevezésű, 150 ezer négyzetméter alapterületű új schwechati terminállal kétszeresére nőtt a repülőtér eddigi területe, és megduplázódott a reptéren működő üzletek és éttermek alapterülete is. Az első napon 37 ezer utassal számolnak.

Az új terminálról közlekednek többek között az Austrian Airlines (AUA), a Lufthansa és az Egyptair légitársaságok járatai. Egyúttal megváltoztak a régi terminálok elnevezései: az eddigi 1-es Terminált Check-in 1, a korábbi 1A jelűt Check-in 1A és az eddigi 2-es Terminált Check-in 2 néven találják meg az utasok. Az új csarnok átadásával egyidejűleg megkezdték az 1-es számú felújítását, a munkálatok várhatóan az év végéig tartanak.

Botrányos építkezés

Az átadás zökkenőmentesen zajlott, a korábban Skylink néven ismert beruházás üzembe helyezését mégis beárnyékolja, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyi botránya fűződik hozzá. Az átadás négy évet késett, és az építkezés a tervezett 400 millió eurós összeg több mint kétszeresébe került. A költségek összesen közel egymilliárd eurót tesznek ki, ebből a repülőtér kiadásai 770 millió euróra rúgnak.

A repülőtér számos korábbi vezető munkatársa távozásra kényszerült a botrány miatt. Az osztrák ügyészség vizsgálatot folytat 26 gyanúsított ellen. Felmerült a mérleghamisítás gyanúja, emellett az ügyészség vizsgálja, hogy nem állapították-e meg szándékosan túl alacsonyan a beruházás várható költségeit, hogy biztosítsák a politika támogatását. Nyomozás tárgya az is, hogy egyes építőipari vállalatok nem számláztak-e ki olyan teljesítéseket, amelyek valójában nem valósultak meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás