Kisebb pánikot okozott a spanyol pénzügyminiszter

2012.06.05. 11:50 Módosítva: 2012.06.05. 12:09
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Megijesztette a piacokat kedden a spanyol pénzügyminiszter, amikor kijelentette, hogy a magas hozamfelárak azt jelentik, hogy Spanyolország előtt gyakorlatilag bezáródtak a pénzpiacok kapui. „A kockázati prémiumok azt jelzik: a spanyol állam számára problémát fog jelenteni, hogy a piacokhoz forduljon, amikor refinanszírozni akarja adósságát” – mondta Cristobal Montoro az Onda Cero rádiónak.

  A pénzügyminiszter kijelentésére az euró jegyzése napi mélypontjára süllyedt, és a másodpiacon kissé emelkedtek az állampapír hozamok. A hangulat azonban gyorsan megváltozott, mert a nemzetközi piacok erősen bíznak abban, hogy a vezető pénzügyi hatalmak, a G7-csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek keddi videokonferenciája után összehangolt intézkedéseket jelentenek be a gazdaság ösztönzésére és a pénzügyi válság csillapítására.

  Mindenki enyhítette

  A madridi IBEX tőzsdeindex 1,5 százalékkal emelkedett és a 10 év lejáratú államkötvények hozama 1,8 bázisponttal 6,397 százalékra csökkent. A piaci szereplők is siettek enyhíteni Montoro szavainak jelentőségét. "Nem hiszem, hogy Spanyolország előtt zárva lennének a piacok... Montoro valószínűleg valami mást akart kifejezésre juttatni" - mondta a BNP Paribas szakértője, hozzátéve: a helyzet jelenleg kezelhető.

  A piacok azt is remélik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szerdán monetáris könnyítést jelent be. Ezt a várakozást erősítette, hogy Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója egy interjúban hangsúlyozta: az EKB-nak van tere a kamatcsökkentésre.

  Ugyanakkor Rajoy miniszterelnök is aggodalmának adott hangot, hogy Spanyolország a jelenlegi feltételek mellett nem képes a végtelenségig finanszírozni magát, és sürgette, hogy az EKB újítsa fel kötvényvásárlási programját vagy pumpáljon több likviditást a pénzügyi rendszerbe. Spanyolországnak az idén még 82 milliárd euró adósságot kell refinanszíroznia és gyakorlatilag az egész bankrendszert fel kell tőkésítenie.

  Ez utóbbival kapcsolatban vasárnap kiderült, hogy a német kormány szerint segítséget kéne kérnie az államnak, vagyis az 50-90 milliárd eurós tőkeinjekcióhoz a közös európai mentőalapból, az EFSF-ből kéne pénzt kérnie. A madridi kormány azt tartaná megfelelőnek, ha a bajba került bankok közvetlenül, az állam közbeiktatása nélkül jutnának külső támogatáshoz. Erre a megoldásra azonban egyelőre nincsen kidolgozott módszer, a jelenlegi szabályozás szerint az EFSF és valamennyi egyéb euróövezeti támogatási mechanizmus kizárólag kormányoknak nyújthat segítséget.

  A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás