Már készül az európai bankunió

2012.06.06. 15:08

Az esetleges későbbi bankválságok kezelésének szabályozása, azaz a bankunió megvalósítását elősegítő javaslatokat terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán. Az intézkedések José Manuel Barroso elnök megfogalmazása szerint lépést jelentenek a bankunió irányában, Michel Barnier témafelelős biztos szerint pedig elejét veszik annak, hogy a nehéz helyzetbe került pénzintézetek megmentésének költségeit az adófizetők viseljék.

Ne az adófizetők fizessék

A bizottság megállapította: „a pénzügyi válság rávilágított: az állami szervek nincsenek megfelelően felkészülve arra, hogy globális piacokon működő, gyenge lábakon álló bankokat kezeljenek”. Az Európai Bizottság reményei szerint az új kezdeményezések révén a hatóságok rendelkezésére állnak majd azok az eszközök, amelyekkel érdemben tudnak fellépni még a problémák felmerülése előtt, vagy a folyamat korai szakaszában. A javaslat garantálná azt is, hogy a csődbe ment bankok átszervezésének és szanálásának költségeit a bank tulajdonosai és hitelezői viseljék, ne pedig az adófizetők.

Az uniós végrehajtó testület a közelmúltban vetette fel a bankunió létrehozásának lehetőségét. Az elképzelés lényege az uniós tagországok szorosabb együttműködése, a szabályozás kiterjesztése és jobb összehangolása a bankszektor problémáinak könnyebb megelőzése és kezelhetősége érdekében. A téma napirenden lesz a következő hetek magas szintű uniós tanácskozásain, köztük minden bizonnyal a június végi állam- és kormányfői találkozón is.

Megszűnési tervet kell készíteniük

A javaslat szerint a jövőben helyreállítási terv készítését írnák elő a bankok számára. Ebben a bankok meghatározzák azokat az intézkedéseket, amelyeket életképességük visszaállítása érdekében hoznának pénzügyi helyzetük romlása esetén. A bankok szanálásáért felelős hatóságoknak szanálási tervet kell készíteniük – derül ki a közleményből, amely szerint mindazonáltal e téren „az új szabályozási keret azon erőfeszítésekre épül, amelyeket egyes tagállamok a saját szanálási rendszerük javítására tettek a közelmúltban”.

A bizottság azt is sürgette, hogy a pénzügyi csoportok csoporton belüli kössenek megállapodásokat, amely alapján támogatást nyújthatnak egymásnak, ha valamelyikük pénzügyi nehézségekkel küzd. A szanálási eszközök között a javaslat négy lehetőséget sorol fel: a csődbe jutott bank teljes vagy részleges eladását, „hídintézmény” közbeiktatását, amelynek keretében a bank jó eszközeit egy új bankhoz telepítik, úgynevezett eszközelkülönítést (amellyel a bank "rossz" eszközeit egy eszközkezelő társaságra ruházzák át), illetve a szigorúan szabályozott hitelezői feltőkésítést, amelynek révén a teher nem az államra, hanem elsősorban a magánbefektetőkre hárulna.

Kaphatnak pénzt az uniós mentőalapból

A sajtótájékoztatón Barnier megerősítette, hogy a bizottság továbbra is fontosnak tartaná fontolóra venni az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus igénybevételét közvetlenül bankok támogatására, megmentésére. Ez az elképzelés az utóbbi hetekben bizonyos teret nyert az unión belül, ugyanakkor több tagország továbbra is ellenzi.

A szerdán bemutatott bizottsági javaslatra a megfigyelők egy része máris úgy reagált, hogy az túlságosan későn érkezett a jelenlegi válság kezelésére. A javaslatnak keresztül kell mennie az uniós jóváhagyási folyamaton, ami több mint egy évig is eltarthat.