Holland bankokat minősített le a Moody's

2012.06.15. 09:10
Öt holland bankcsoportot minősített le a Moody's Investors Service, amely négy intézet besorolását két fokozattal, egyét pedig egy fokozattal rontotta.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken hajnalban jelentette be, hogy rontotta öt bankcsoport betéti- és adósságbesorolását.

A Rabobank Nederland besorolása a cég listáján mostantól Aa2, az ING Banké A2, csakúgy mint az ABN Amro Banké. Baa2 besorolású lett a LeasePlan Corporation. Egy fokozattal, Baa2-re romlott az SNS Bank besorolása.

A Moody's változatlanul hagyta az öt bankcsoport rövid távú adósságbesorolásait. A pénzintézetek kilátásai stabilak, a hitelminősítő egyedül az ING Bank esetében határozott meg negatív kilátásokat.

A Moody's többek közt a recesszió valószínűsíthető folytatódására és a csökkenő ingatlanárakra hivatkozva döntött a leminősítés mellett, de szerepet játszott az euróövezeti adósságválsághoz köthető tágabb regionális gazdasági gyengélkedés, valamint a bankok sérülékenysége. Figyelembe vették a döntésnél annak az egyre növekvő kockázatát, hogy Görögország távozik az euróövezetből, bár jelen pillanatban nem ez az első számú opció.

Hollandia egy nyitott, az Európai Unióba mélyen beágyazódott gazdaság, amelyre hatással van a regionális gazdasági gyengélkedés és annak kockázata, hogy további megrázkódtatások érik az eurózóna jelenlegi adósságválsága miatt - fogalmazott a Moody's, megjegyezve, hogy arra számít: a holland GDP 2012-ben 0,6 százalékkal csökkenni fog.

A Moody's rávilágított, hogy az ingatlanárak 2009 óta esnek Hollandiában, a csődök száma 1993 óta a legmagasabbra rúg és a háztartások eladósodásának mértéke Nyugat-Európa élmezőnyében van.