Újraindítanak két japán atomreaktort

2012.06.16. 11:11

Nem halogatható tovább a népszerűtlen döntés, két atomreaktor újraindítását jelentette be Japán miniszterelnöke Noda Joshihiko. Az országban a fukusimai atombaleset után a közvélemény nyomásásnak engedve állították le az összes reaktor, de a gazdasági okok miatt változtatni kell a döntésen.

A reaktorok három hét múlva kezdhetnek újra áramot termelni, ha minden az előzetes tervek szerint halad. Japánban Fukusima előtt az atomenergia biztosította az ország áramellátásának egyharmadát. A két reaktor ezt természetesen nem fogja teljesen pótolni, de segít kielégíteni a nyáron a légkondicionálás miatt megnövekvő energiaigényt.

Az újraindításra kiszemelt két reaktor Fukui tartományban található, aminek kormányzója már áldását adta a központi kormány tervére. A megszigorított szabályok miatt a kormányzó és a miniszterelnök beleegyezése mellett még három külön szakminiszter véleményét is kikérték, akik végül szintén beleegyeztek a javaslat támogatásába annak népszerűtlensége ellenére.

A BBC által látott közvélemény-kutatások szerint a lakosság 46 százaléka elutasítja a reaktorok újbóli üzembe helyezését és az elmúlt egy hét során számos tüntetést is szerveztek emiatt. Pénteken például miközben Noda miniszterelnök éppen a sajtónak beszélt a fejleményekről egy nagyjából tízezres tömeg tüntetett az irodája előtt.

Eddig 7,5 millió aláírást gyűjtöttek összes Japánban az atomenergia ellen kampányolva, de az atomlobbi továbbra is erős is a kormány inkább a gazdaság miatt aggódik. Az áramkimaradások elkerüléséhez az ország egyes részein már fel kellett szólítani a háztartásokat és a cégeket, hogy 15 százalékkal fogják vissza áramfogyasztásukat, de még ez se volt elég ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy rekordmagasságokba emelkedjen az importált fosszilis energiahordozók iránti igény.