Merkel: Nincs szó harmadik segélycsomagról

2012.06.18. 22:00

A következő görög kormánynak is folytatni kell az elődök idején megkötött hitelmegállapodáshoz kapcsolódó reformokat, hangsúlyozták hétfőn a német kormány képviselői. Angela Merkel kancellár már hétfő hajnalban gratulált telefonon Antonisz Szamarasznak, a vasárnapi választáson győztes konzervatív Új Demokrácia (ND) vezetőjének, és jelezte, hogy Berlin szerint minél gyorsabban kormányt kellene alakítani.

Merkel napközben Los Cabosba utazott a G-20 csoport csúcstalálkozójára, ahol egy rögtönzött sajtótájékoztatón egyértelművé tette kormánya álláspontját. Szerinte a görög vezetésnek végre kell hajtani vállalásait és a reformprogram keretfeltételein nem lehet változtatni. „Hangsúlyozottan nem egy újabb, harmadik segélycsomagról beszélek" – mondta Merkel.

Hétfőn kisebb zavart okozott Guido Westerwelle külügyminiszter egy reggeli interjúban tett kijelentése, amely szerint a hosszúra nyúlt választási kampány miatt elvesztegetett időt valamilyen formában jóvá lehetne írni, amikor a szigorúan ütemezett reformok végrehajtásáról tárgyalnak a hitelezők Athénnal. Westerwelle később pontosított, egy újabb nyilatkozatban hangsúlyozta, szó sem lehet arról, hogy újratárgyalják az első és a második mentőcsomagban összesen 240 milliárd euróval támogatott országtól elvárt reformok ügyét.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter hozzátette: a hitelezők trojkájának – vagyis az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasának – képviselői az új kormány megalakulását követően haladéktalanul Athénba utaznak a választási kampány miatt megszakadt konzultáció folytatására.

A Fitch egyelőre nem minősíti le az egész euróövezetet

A görög parlamenti választások eredményeként csökkent annak a kockázata, hogy Görögország szabályozatlan körülmények között, rövid időn belül távozni kényszerül az euróövezetből, vélekedett hétfői londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings hitelminősítő, egyben közölte, hogy ennek megfelelően – korábbi jelzésével ellentétben – egyelőre nem veszi gyors leminősítést valószínűsítő negatív felülvizsgálat alá az összes euróövezeti tagállam adósbesorolásait.

A görög választások eredményét kommentáló hétfői londoni elemzésében a Fitch úgy vélte, hogy Görögországnak valószínűleg még a június végi EU-csúcs előtt olyan új kormánya lesz, amely támogatja az EU/IMF-programot. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor szinte bizonyos, hogy a görög gazdaság teljesítménye gyorsuló ütemben zsugorodik. Az ország likviditási pozíciója ugyancsak gyorsan romlik, és mindez jelzi, hogy mennyire sürgős az új kormány megalakítása és az EU/IMF-program folyósításainak felújítása.

A hitelminősítő szerint jóllehet a Görögország jelentette kockázatok egyelőre csökkentek, valószínűtlen azonban az euróövezet egészét elborító rendszerszintű válság súlyosságának enyhülése mindaddig, amíg az európai vezetők elő nem állnak egy olyan hiteles útitervvel, amely a monetáris uniót a jelenleginél sokkal szélesebb költségvetési és pénzügyi integrációval egészíti ki.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's hétfő esti londoni értékelésében ugyanakkor „legalább" egyharmados távlati esélyt adott Görögország euróövezeti tagságának megszűnésére. Az S&P várakozása szerint az új görög kormány megkísérli majd újratárgyalni a segélyprogram feltételrendszerét, azonban több euróövezeti tagállam ellenállása korlátozza a trojka készségét a program feltételeinek enyhítésére.

A cég szerint ha a politikai pártoknak nem sikerül életképes koalíciót kialakítaniuk, és emiatt júliusra újabb választásokat kell kiírni, akkor a Görögországnak szánt további folyósításokat felfüggeszthetik, és ez gyorsan a görög szuverén törlesztésképtelenséghez vezethet. Ugyancsak a folyósítások felfüggesztését eredményezheti, ha Görögország nem tartja magát a segélyprogram feltételeihez.