Még több pénzt lapátolnának az IMF-be

2012.06.19. 07:44

A legjelentősebb feltörekvő gazdaságokat tömörítő, úgynevezett BRICS-országcsoport vezetői hétfőn bejelentették, hogy növelIk országaik befizetéseit a Nemzetközi Valutaalapba (IMF), de ezt feltételekhez kötik.

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetői a G20 országcsoportnak a mexikói Los Cabosban rendezett csúcstalálkozója előtt találkoztak, s közleményben jelentették be  szándékukat.

A IMF-hozzájárulás tervezett növelésének összegét nem hozták nyilvánosságra, és két feltételt szabtak ennek megtételéhez: az IMF legyen pénzszűkében - merítse ki a rendelkezésére álló forrásokat -, illetve váltsa valóra azt a 2010-ben megszavazott reformot, amelynek értelmében átalakítják a szavazati jogok és IMF-kvóták elosztását a nemzetközi pénzügyi szervezetben.

Szakértők szerint a BRICS-országok összesen mintegy 90 milliárd euróval növelhetik meg IMF-hozzájárulásukat, aminek eredményeként 450 milliárd fölé emelkedhet az IMF teljes új készpénzállománya. Ez csaknem megkétszerezné az IMF jelenlegi hitelezési képességét.

A 2010 végén megszavazott reform értelmében a legnagyobb gazdasági növekedést elérő országok ezt jobban tükröző szavazati súlyt kapnának az IMF-ben. Bár a tervek szerint az új rendszer már idén októberben életbe lép, a reform megvalósítása jelentős késedelmet szenved, mert az IMF-tagországok parlamentjeinek még ratifikálniuk kell a megállapodást. Mióta az IMF tavaly decemberben új források gyűjtésébe kezdett, a feltörekvő gazdaságú országok ragaszkodnak ahhoz, hogy befizetéseiket a reform életbe lépése után, ne pedig előtte növeljék meg.