Nyilvános Fico konszolidációs programja

2012.06.20. 14:38

A szlovák miniszterelnök 2,3 milliárd eurót szeretne hozni a költségvetésbe új konszolidációs csomagjával. A tervezet szerint magasabb, 25 százalékos adót fognak fizetni azok az alkalmazottak, akik 3000 eurónál többet keresnek. A vállalatok jövedelemadóját az előzetes tervekkel összhangban 23 százalékra emeli a kabinet. Többet fizetnek majd az egyéni vállalkozók is, mivel a kormány több változást is javasolt a kivetési alap, a vállalkozói állandó, illetve az átalányként elszámolható költségekkel kapcsolatban – írja a bumm.sk.

A csomag jelentősen korlátozza a megbízási szerződéssel történő munkavégzést, ilyen munkát a jövőben nem lehet majd végezni Szlovákiában, kivéve a diákmunkát és a nyugdíjasokat. Ezen kívül megadóztatnák a szolgálati nyugdíjakat, csökkentenék a munkanélküli segély maximális összegét és korlátoznák a házastársi adókedvezmény is. Nőni fog a dohánytermékek- és a szerencsejáték adója is. Bevezetik az ingatlanadót, a regisztrációs adót, valamint változik több közigazgatási illeték összege.

Robert Fico kormányfő a múlt héten tárgyalt az ellenzéki pártokkal a konszolidációs intézkedésekről. Akkor felkérte őket, hogy mutassák be a saját ötleteiket, javaslataikat. Ígérete szerint a kormány azokat is meg fogja vizsgálni, és nem politikai-ideológiai szemmel fogja értékelni azokat.