Kezdődhet a görög paktum újratárgyalása

2012.06.21. 07:45 Módosítva: 2012.06.21. 07:45

Az új görög kormánykoalíció tegnap délutánra összeállt, pontosabban lehet, hogy nem is koalícióról, hanem egy nagyobbrészt egypárti kormányról beszélhetünk, amelyet két további politikai erő támogat a parlamentben. A hét végi választások nyertese, a konzervatív Új Demokrácia elnöke, Andónisz Szamarász lett a miniszterelnök, a pénzügyminiszteri posztot Vaszilisz Rapanosz, a Görög Nemzeti Bank elnöke kapja. A kormány újra akarja tárgyalni az EU−IMF-segélycsomag feltételeit.

A Demokratikus Baloldal központi bizottsága már kedd éjjel eldöntötte, hogy nem jelöl saját minisztereket a kabinetbe, legfeljebb ajánlatot tesz néhány, a párthoz közel álló technokrata személyiség kinevezésére. Andreasz Papadopulosz szóvivő szavaiból kiderült, hogy teljesen elutasítják az EU−IMF-megállapodásnak azt a pontját, amely szerint az új kormánynak a következő hetekben elő kellene állnia a 2013-as és a 2014-es költségvetést csökkentő, 11 milliárd eurós megtakarítási tervvel.

Evangelosz Venizelosz, a szocialista Paszok elnöke nehezebben tudta meggyőzni vezetőtársait arról, hogy a Demokratikus Baloldal mintáját kövessék, azaz ne küldjenek politikusokat a kormányba, de végül ezt az utat választották. Javaslatára különböző politikai erők részvételével feláll egy nemzeti tárgyalódelegáció a paktum átalakítására. A legnagyobb ellenzéki párt, a radikális baloldali Sziriza nem vesz részt ebben a testületben.

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport hírek szerint azt fontolgatja, hogy felszabadítja a politikai patthelyzet idejére zárolt egymilliárd eurót. Friss forrás nélkül csak hetekig működhet a görög állam.