A világ legnagyobb bankjait is leminősítették

MTI/Index
2012.06.22. 08:10
A világ legnagyobb bankcsoportjait minősítette le pénteken a Moody's, az őket fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolták a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítője európai idő szerint péntek hajnalban, a londoni és a New York-i tőzsdei zárások után bejelentette, hogy összesen 15 globális nagybank kockázati osztályzatait rontotta.

A legnagyobbak az érintettek

A Moody's leminősítése a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC osztályzatait érinti.

A Moody's négy bank hosszú távú adósminősítését egy fokozattal, tíz bankét két fokozattal, a Crédit Suisse-t pedig három fokozattal minősítette vissza. Ezzel a döntéssel a világ tíz legnagyobb bankjából hétnek a kockázatait látják a korábbiaknál súlyosabbnak. Ezek összesített eszközállománya több mint 17 ezer milliárd dollár, mai árfolyamon csaknem 4 ezer billió forint.

Globális tőkepiaci veszélyek

A banki leminősítésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy az érintett pénzügyi szolgáltató csoportok globális kiterjedésű tőkepiaci műveleteket folytatnak, és így a jelenlegi piaci körülmények között nagymértékben ki vannak téve az e tevékenységgel járó volatilitás és az esetleges igen jelentős veszteségek kockázatának.

Mindemellett ezek a bankcsoportok más, gyakran piacvezető üzleti tevékenységeket is végeznek, és ez is központi eleme  a Moody's által kialakított megítélésnek.

Ezek a tevékenységek ugyanis fontos "sokkelnyelő" tényezőként szolgálhatnak, enyhítve a tőkepiaci műveletek potenciálisan volatilis jellegét, ugyanakkor önmagukban ezek is egyedi jellegű kockázatokat hordozhatnak - áll a Moody's elemzésében.

Hónapok óta vizsgálják

A hitelminősítő most bejelentett leminősítései egy február 15-én kezdett felülvizsgálatot zárnak le. Ezt a felülvizsgálatot a Moody's azoknak a kockázatoknak az átértékelése nyomán indította, amelyekkel a globális tőkepiaci műveleteket végző cégek hitelezői szembesülhetnek.

A múltban az ilyen kockázatok miatt sok pénzügyi szektorbeli vállalat csődbe került, vagy kénytelen volt külső támogatásért folyamodni, ahogy az a pénteki leminősítésben érintett több bankcsoporttal is történt - áll a Moody's elemzésében.