Huszonnyolc spanyol bankot minősített le a Moody's

2012.06.25. 23:53

Huszonnyolc spanyol bank hosszú futamú adósság- és betéti besorolását rontotta hétfőn a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfő éjjel Londonban jelentette be a tömeges banki leminősítéseket, amelyek mértéke egy fokozattól a már igen agresszív osztályzatrontásnak számító négy fokozatig terjed.

A Moody's a lépés előzményeként két hete ugyancsak agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal, a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot mint szuverén adóst, azzal az indokkal, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is drámai mértékben megnövekedett adósságterhet.

A hétfő éjszakai banki leminősítések egyik fő tényezője a Moody's indoklása szerint az volt, hogy a cég által gyengülőnek értékelt spanyol szuverén hitelképesség befolyásolja a kormány lehetőségét a bankrendszer támogatására, emellett nyomást gyakorol a bankok önálló adósprofiljára is. A másik fő tényező az, hogy a Moody's várakozása szerint a bankok kitettsége a kereskedelmi ingatlanszektornak valószínűleg növelni fogja az érintett pénzintézetek veszteségeit.