Kína pénzt cserél Brazíliával

2012.06.25. 07:18

A brazil és a kínai kormány hamarosan 30 milliárd dollár értékű devizaswapról szóló megállapodást ír alá − közölte pénteken a brazil pénzügyminiszter, Guido Mantega. A két ország pénznemében ez 60 milliárd realnak, illetve 190 milliárd jüannak felel meg, írja a Napi Gazdaság.

A tíz évre kötött megállapodás értelmében a két ország jegybankja bármikor forráshoz juthat a másik ország pénznemében − az elgondolás szerint ezzel a két deviza stabilabb lesz a globális pénzügyi válságok esetén, és a jelenleg évi 76 milliárd dolláros kétoldalú kereskedelem is felpöröghet. A BRICS-országok tudatosan próbálják a fejlett országok kikerülésével elmélyíteni együttműködésüket, az év elején például Indiával kötött Kína hasonló megállapodást.

A real sokat gyengült a dollárral szemben az utóbbi hónapokban: márciusban még 1,7 volt a dollár−real, azóta azonban szinte egyfolytában tart a gyengülés, május közepétől kezdve némi stagnálás után már 2,06-nál áll a dollár realjegyzése. Ebben elsősorban a nyersanyagtermékek árfolyamesése, valamint a brazil növekedés súlyos lefékeződése áll; a brazil jegybanknak ráadásul élénkítenie is kell, ami tovább gyengíti a devizát.

A jüan ennél kevésbé, ám szintén jelentősen gyengült, főleg ahhoz képest, hogy egy éve még az elemzők nagy része arról beszélt, brutálisan alul van értékelve a mesterséges árfolyamon tartott jüan. Május elején még 6,3 jüant kellett adni egy dollárért, a hónap végén azonban már 6,37-et; azóta egy helyben toporog a konvertibilitás felé haladó árfolyam. Az ország hatalmas exporttöbbletének lassú elpárolgása miatt ma már egyre kevesebben vélik úgy, hogy felülértékelt a kínai pénznem, és a pekingi gazdaság hosszú távú tervei − miszerint a következő években a belső fogyasztás kiszolgálására állítanák át a gazdaságot − is a gyengébb jüan mellett szólnak.