Dél-Amerika felé kacsingat a kínai gazdaság

2012.06.27. 18:43

Tízmilliárd dolláros hitelkeret létrehozását ajánlotta fel Kína a Mercosur kereskedelmi blokk tagállamainak, vagyis Brazíliának, Argentínának, Uruguaynak és Paraguaynak. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök szerint a támogatást a régió infrastrukturális projektjeihez szeretnék felajánlani. Ven ezt a térségben tett látogatása közben mondta el, majd hozzátette, országa a következő öt évben szeretné megduplázni, 400 milliárd dollárra emelni a térséggel folytatott kereskedelmét – számolt be a BBC.

„Kína kormánya továbbra is biztosít minden gazdasági segítséget a térség országainak, amennyiben azok érdeklődnek iránta” – nyilatkozta Ven. A legtöbb latin-amerikai ország új infrastruktúra kiépítésén fáradozik, eközben a világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína folyamatosan keresi a lehetséges befektetési területeket, ahol az infrastruktúra-fejlesztésre szakosodott kínai cégek is bővíthetik a piacukat.

Elemzők szerint a felajánlott kínai hitelkeret elfogadása mind a két fél számára kedvező eredménnyel járhat. Míg a latin-amerikai nemzetek Pekingben szerzett szakértelemre tennének szert, addig a kínai vállalatok nagy szerepet vállalhatnának a fejlesztési projektekben. „Kína óriási munkaerővel és technikai felkészültséggel rendelkezik az infrastrukturális projektek kivitelezéséhez. A saját országukban bizonyították be, hogy képesek sikeresen kivitelezni az ehhez hasonló terveket” – magyarázta Charles Chaw. Hozzátette, a latin-amerikai térség országai természeti kincsekben is gazdagok, Kína pedig ezek egyik legnagyobb fogyasztója a világon.

Múlt héten a brazil és a kínai kormány 30 milliárd dollár értékű devizacseréről szóló megállapodást ír alá. A tíz évre kötött megállapodás értelmében a két ország jegybankja bármikor forráshoz juthat a másik ország pénznemében − az elgondolás szerint ezzel a két deviza stabilabb lesz a globális pénzügyi válságok esetén, és a jelenleg évi 76 milliárd dolláros kétoldalú kereskedelem is felpöröghet.