Rekordbírság a brit bankbotrányban

2012.06.28. 19:02 Módosítva: 2012.06.28. 19:04
Egyre szélesebb körre terjed ki a legújabb nagy-britanniai bankbotrány, amely eredetileg az egyik legnagyobb brit lakossági és befektetési bankcsoportot, a Barclayst érintette. A cég részvényeinek árfolyama csütörtökön szinte szabadesésbe került.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) és a Barclays már előző nap bejelentette, hogy a bank 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot fizet, mivel kiderült, hogy a befektetési ágazat kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt éveken át manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort. Ez minden idők legnagyobb banki pénzbüntetése globális szinten is.

George Osborne brit pénzügyminiszter azonban csütörtökön, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján felfedte, hogy már az HSBC, a Royal Bank of Scotland, a Citigroup és a UBS is vizsgálat alatt áll az ügyben. Osborne szerint az FSA feltáró vizsgálata „sokkoló vádirat” a bankoknál a pénzügyi válság kirobbanása előtt eluralkodott magatartási kultúráról.

Csütörtökön megszólalt David Cameron brit miniszterelnök is, kijelentve: a Barclays egész vállalatvezetésének „súlyos kérdésekre kell válaszolnia”.

A Libor és az Euribor a globális nagybani likviditáspiac két legfontosabb irányadó kamatlába. Ha manipulálják, az közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti több ezer milliárd dollár értékű pénzügyi tranzakciók értékét, közvetve pedig a lakossági jelzálogkamatokat és a hitelkártya-használati díjakat is.

Pénzügyi szolgáltatói adatok szerint a Libor 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként; ez a világgazdaság teljes évi hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

Csütörtökön a Barclays részvénye a pénzügyi válság óta nem látott mértékű, 15,53 százalékos napi veszteséggel zárt a Londoni Értéktőzsdén.