Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Lemond a Barclays elnöke

2012.07.01. 23:38
Minden idők legnagyobb banki pénzbüntetését kapta a brit Barclays, melynek elnöke, Marcus Agius hétfőn jelentheti be a távozását.

Lemond az egyik legnagyobb globális bankcsoport, a londoni központú Barclays elnöke, miután kiderült, hogy a cég kereskedői az elmúlt években manipulálták a világ pénzügyi szolgáltatási szektorának irányadó nagybani kamatait. Marcus Agius távozását a BBC vasárnap esti értesülése szerint hétfőn jelentik be hivatalosan.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) és a Barclays néhány napja bejelentette, hogy a bank 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot fizet. Ennek előzményeként az FSA feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt években manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort. A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint az volt, hogy a bank pénzügyi helyzete szilárdabbnak tűnjön.

Ez minden idők legnagyobb banki pénzbüntetése globális szinten is.

A világ egyik legtekintélyesebb jegybankjának, a Svájci Nemzeti Banknak az irányadó kamata is a svájci frankra számított, három hónapos londoni bankközi kamatcél.

A Barclays vezetését a botrány kirobbanása óta kemény bírálatok érik a szakmai felügyeletek és a politika részéről.

David Cameron brit miniszterelnök is szerint a Barclays egész vállalatvezetésének "súlyos kérdésekre kell válaszolnia".

George Osborne brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján azt mondta: az FSA feltáró vizsgálata "sokkoló vádirat" arról, hogy milyen magatartási kultúra uralkodott el a bankoknál a pénzügyi válság kirobbanása előtt.

Ken Clarke igazságügyi miniszter követelte a pénzügyi bűncselekményeket elkövető bankárok bíróság elé állítását.

Nem hivatalos értesülések szerint a Barclaysra kirótt büntetés eltörpülhet a bank ellen készülő - főleg amerikai - kártérítési igények mellett, amelyek elérhetik a 70 milliárd fontot (26 ezer milliárd forintot).