Cseh benzinkutakat vesz a Mol

Index/portfolio
2012.07.04. 10:16

A Mol Nyrt. megvásárolta a Cseh Köztársaságban töltőállomásokat üzemeltető Pap Oil társaságot. A Mol-csoport ezzel az akvizícióval az eddigi 0,7 százalék helyett közel 5 százalékos piaci részesedésre tett szert Csehországban. A társaság célja az, hogy középtávon a jelenlegi 5 százalékos piaci részesedését legalább 10 százalékra emelje fel.

A vásárlás után a MOL a cseh piac ötödik legnagyobb benzinkúthálózat-üzemeltetőjévé lépett elő. Az olajipari vállalat eddig egy leányvállalata, a Slovnaft Ceska révén képviselte magát Csehországban, 25 töltőállomással. A Pap Oil megvásárlásával 124 új benzinkútra tettek szert, összesen tehát 149-el rendelkeznek.

A Portfolió szerint az akvizíció beleillik a MOL stratégiájába, az ország ugyanis a MOL finomítók ellátási hatókörén belül esik, ráadásul a cseh piac növekedési kilátásait tekintve verheti a magyart. Bár a vételárat nem tették közzé, a szektorban zajló eszközértékesítési lázból kiindulva a tranzakció időzítése megfelelőnek tűnik, ráadásul annak méretei alapján vélhetően a MOL adósságmutatóira sem lesz érdemi hatása.