Vendel
6 °C
19 °C

Történelmi lépés az EKB-tól

2012.07.05. 14:02 Módosítva: 2012.07.05. 16:08

Ma történelmi lépésre szánta el magát az Európai Központi Bank, és soha nem látott mélységbe, 0,75 százalékra csökkentette az euró irányadó kamatát, hogy ezzel pörgesse a gazdasági növekedést. Az enyhítés hírére gyors gyengülésbe kezdett az euró, míg a döntés előtt még több mint 1,25 eurót kellett fizetni egy dollárért, addig fél három után nem sokkal az árfolyam már 1,239-nél járt.

Az irányadó kamat 0,25 százalékpontos csökkenésével egyidejűleg július 11-től ugyanekkora mértékben csökkentette a jegybank a betéti kamatlábat is, ami így ezentúl 0 százalék lesz. A lépést az indokolja, hogy alacsonyabb kamat mellett a bankoknak kevésbé éri meg a pénzüket a jegybanknál tartani, így abból több áramlik a hitelezésen keresztül a gazdaságba.

Ez pedig hozzájárulhat a recessziós veszély mérékléséhez, amire az adósságválság közepette szükség is lehet: eddig az eurózóna legalább hét tagja csúszott már recesszióba, öt pedig mentőcsomagot kért az adóssága finanszírozásához vagy a bankjai kimentéséhez.

Mario Draghi, az EKB elnöke a Portfolio szerint a döntést követő sajtótájékozatóján a növekedési kilátások romlásával indokolta a kamatcsökkentést, és szerinte a betéti kamat csökkentésének azonnali hatásai lesznek. Draghi szerint az inflációs várakozások stabilak, a növekedési kilátások viszont tovább gyengültek, és a bizonytalanság továbbra is nagy. A legnagyobb bizonytalanságot a pénzpiaci fejlemények és a nyersanyagárak jelentik, de a helyzet távolról sem olyan rossz, mint 2008-ban.

Mario Draghi üdvözölte az uniós állam- és kormányfők múlt heti ülésének eredményeit, különös tekintettel az egységes bankfelügyelet felállítására. Draghi egyúttal elmondta, hogy az EKB készen áll, hogy az uniós mentőalapok működésében operatív feladatokat lásson el.