Nem csökken a munkanélküliség az USA-ban

Index/portfolio
2012.07.06. 16:14
Csak 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Ez az adat mintegy húszezerrel marad el a korábban várd eredményektől, a munkanélküliségi ráta pedig a várakozásoknak megfelelően 8,2 százalékon stagnál. Az eredmény arra utal, hogy a növekedés továbbra sem elég gyors ahhoz, hogy elegendő új munkahely jöhessen létre és a munkanélküliség csökkenni tudjon.

A júniusi bontás szerint a szolgáltató szektorban 47, az egészségügyben 13, a feldolgozóiparban 11, a nagykereskedelemben pedig 9 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, de számos olyan terület van, ahol alig vagy egyáltalán nem mértek változást. Ilyen volt az építőipar, a kiskereskedelem és a kormányzati szektor is – írja a Portfolio. Az elmúlt hónapok adatait minimálisan korrigálta a munkaügyi minisztérium: az áprilisit 77 ezerről 68 ezerre, a májusit pedig 69 ezerről 77 ezerre.

A lassú foglalkoztatottság-bővülés miatt a munkanélküliség továbbra sem csökkent. A májusi 0,1 százalékpontos emelkedést, és a júniusi stagnálást követően jelenleg 8,2 százalékon áll a ráta.

Elemzők szerint a munkanélküliség csökkenéséhez havi szinten legalább 250 ezer új munkahelynek kellene létre jönnie, ettől azonban egyelőre nagyon távol állunk. Egyre inkább beigazolódni látszanak a jegybankárok azon félelmei, amelyek szerint a gazdaság saját erőből nem képes kellően gyorsan növekedni. Kérdés azonban, hogy a növekedés motorjának felpörgetése érdekében kívánnak-e további lépéseket tenni.