Olaszország lefaragja a kiadásait

2012.07.06. 18:57

Az olasz kormány pénteken elfogadta a kiadások lefaragásáról szóló tervet, aminek értelmében a következő három évben 26 milliárd euróval csökkentik az állam működésének költségeit. A hétórás megbeszélésen született megállapodás szerint tíz százalékkal csökkentik az állami dolgozók létszámát, kevesebb jut egészségügyi kiadásokra, valamint megfelezik a tartományi kormányzóságok számát is.

A BBC szerint a kiadások lefaragására azért van szükség, mert a befektetői bizalom foylamatosan csökken az országgal szemben, egyre magasabb kamatokért sikerül csak eladni az állampapírokat.

2011-ben az ország költségvetési hiánya a GDP 3,9 százaléka volt, Mario Monti miniszterelnök tervei szerint ugyanakkor a kiadások csökkentésével idén 1,7 százalékra eshet az államháztartási hiány. A tervek szerint az intézkedésekkel az idei évben mintegy 4,5 milliárd eurót fognak megtakarítani, jövőre 10,5, 2014-ben pedig 11 milliárd euróval több marad az államkasszában.

Az állami szektorban dolgozók számának csökkentése miatt a szakszervezetek az egész országra kiterjedő sztrájkokat helyeztek kilátásba. Az il Sole-24 Ore olasz gazdasági napilap szerint ugyanakkor az intézkedések hatására mindössze 7,247 munkahely fog valóban megszűnni, mivel a kormány a tíz százalékos csökkentést elsősorban az új alkalmazottak felvételének mérséklésével, és a korai nyugdíjazás ösztönzésével akarja elérni.

A költségvetési kiadások lefaragása mellett a kormány bejelentette, hogy az idén októberre tervezett két százalékos ÁFA-emelést 2013 júliusáig elhalasztják, valamint a megtakarításokból két milliárd eurót folyósítanak az Emilia Romagna régió megsegítésére, ahol májusban két földrengés is komoly pusztításokat okozott.