A Bank of England is érintett lehet a bankbotrányban

2012.07.09. 18:50

A Bank of England szinte napi kapcsolatban állt a Barclays munkatársaival 2008 októberében, abban az időszakban, amikor a bankcsoport a pénzügyi világválság csúcspontján megpróbálta manipulálni a Libor bankközi kamatlábat. Mindez a bankcsoport frissen feltárt e-mailezéseiből derült ki – adta hírül a BBC.

Az ügyben Paul Tucker, a bank igazgatóhelyettese is érintett, aki 1989 óta volt a Bank of England munkatársa, majd 2009. március 1-től töltötte be a igazgatóhelyettesi posztot. Tuckert az ügyben a pénzügyminisztérium egyik választott bizottsága fogja meghallgatni. Egy telefonbeszélgetésből derült ki, hogy Tucker is szerepet játszhatott abban, hogy a Bank of England jóváhagyta a Barclays által a Libornak küldött hibás kimutatásait.

A nagy-britanniai bankbotrány szintén belső e-mailezések kiszivárgása után robbant ki. Az egyik legnagyobb brit lakossági és befektetési bankcsoport, a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt éveken át manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort. Július elsején Marcus Agius, a bankcsoport elnöke, harmadikán pedig Bob Diamond, a cég vezérigazgatója mondott le. Nem sokkal korábban derült ki, hogy a brit pénzügyi felügyelet (FSA) a bankra 290 millió fontos, vagyis csaknem 110 milliárd forintos bírságot szabott ki, ami globális szinten is példátlanul magas összegnek számít.