Lélektani szinten a spanyol kötvényhozam

2012.07.09. 14:38 Módosítva: 2012.07.09. 14:41

A lélektaninak tartott hét százalék fölé emelkedett 0,11 százalékponttal a hosszú lejáratú spanyol államkötvények hozama hétfőn. Hasonló mértékben nőtt az olasz 10 éves államkötvényeké is nem sokkal azelőtt, hogy Brüsszelben megkezdődött az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása.

A 10 éves lejáratú spanyol állampapír hozama nap közben a 7,11 százalékot is elérte. Piaci elemzők szerint hét százalék az a határ, ameddig egy ország a kötvénypiacról hosszú távon is képes finanszírozni magát. A kötvénykamat később sem csökkent hét százalék alá. Ezzel párhuzamosan 1,7 százalékot esett a madridi tőzsdeindex is.

Az uniós pénzügyminiszterek a Madridnak szánt 100 milliárd eurós mentőcsomag részleteit hivatottak tisztázni. A spanyol gazdasági tárca egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azonban szerint a hétfői tanácskozáson csak a segítségnyújtás egyes feltételeiről lesz szó, és azokat sem biztos, hogy sikerül véglegesíteni.

Egy uniós tisztségviselő a múlt héten szintén azt mondta: a Spanyolországnak nyújtandó hitel részletei csak azt követően derülnek majd ki, hogy független könyvvizsgálók minden egyes spanyol bankot átvilágítottak. Ennek július végéig kell megtörténnie. A spanyol bankrendszer azután került nehéz helyzetbe, hogy a 2008-as pénzügyi válság miatt a korábban ütemesen bővülő spanyol ingatlanszektor gyakorlatilag összeomlott.

A spanyol kötvényekéhez hasonló mértékben, 6,17 százalékra emelkedett az olasz hosszú lejáratú, 10 éves államkötvények hozama is hétfőn.