A fogyókúraiparé a jövő

2012.07.17. 08:11

A következő évtizedekre az egyik legjobb befektetési lehetőséget az elhízás elleni küzdelem jelentheti - véli a Bank of America Merrill Lynch. A kóros elhízás ugyanis egyre kevésbé csak a fejlett országok problémája, a lefogyás, illetve az elhízással összefüggő betegségek kezelésének költsége viszont a korábban becsült összegeknél is nagyobbra rúghat. Ez fokozódó kormányzati intézkedéseket vonhat maga után, ami a területen foglalkozó vállalatok számára komoly potenciált jelenthet.

Az elhízás elleni harc a következő negyed évszázad egyik legnagyobb kihívását, és egyben legjobb befektetési lehetőségét kínálja, noha rendkívül hosszú távú szemléletet kíván meg a befektetőktől - véli a Bank of America Merrill Lynch. Az elhízás elleni küzdelemben érintett vállalatok négy területet foglalnak magukba, a gyógyszert és egészségügyet; élelmiszert; fogyókúrát és táplálkozási menedzsmentet; valamint sporteszközöket.

A világon 500 millió elhízott, és 1,4 milliárd túlsúlyos ember él. Az elhízás az ötödik leggyakoribb halálok, évente 2,8 millió elhalálozás köthető hozzá. A túlsúlyos emberek száma világszerte 1980 és 2008 között megduplázódott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, amennyiben a trend folytatódik, csak az Egyesült Államokban 65 millióval több elhízott ember fog élni 2030-ra. Az elhízás ráadásul egyre kevésbé csak a fejlett országok problémája, Brazíliában az elhízottak aránya 2020-ra érheti el az amerikai szintet, a kínai városokban pedig már most minden ötödik ember kórosan túlsúlyos.

Az elhízás elleni harc, pedig jóval többe kerül, mint azt korábban gondolták. A U.S. Institute of Medicine becslése szerint csak az USA-ban az éves gyógyszer kiadások ötöde (összesen 190 millió dollár) kapcsolódik az elhízással összefüggő betegségekhez. Míg egy dohányos átlagos egészségügyi költsége 20 százalékkal, egy elhízotté 50 százalékkal magasabb egy átlagos embernél. A Bank várakozása szerint a következő évtizedekben a dohányzáshoz hasonlóan jelentős kormányzati beavatkozásra lehet számítani, amelyek az egészségesebb életformát lesznek hivatottak elősegíteni.