Spanyolország a szakadék szélére került

2012.07.23. 07:48

Rekordszintre emelkedett a tízéves spanyol kötvények hozama és a tőzsde is zuhant, miután Valencia tartomány anyagi támogatást kért adóssága újrafinanszírozásához és a kormány rontotta a következő két évre szóló növekedési előrejelzését - írja a Napi Gazdaság.

A befektetők attól tartanak, hogy Spanyolország az EU segítsége nélkül képtelen lesz finanszírozni költségvetési hiányát és törleszteni adósságait, annak ellenére, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) pénteken megszavazták a bankok feltőkésítéshez szükséges 100 milliárd eurós keretet. Az európai mentőalapokból (EFSF, ESM) fizetendő összeget a pénzintézetek szeptemberre befejeződő auditja után határozzák meg. A három legnagyobb pénzintézet, a Banco Santander, a BBVA és a Caixabank várhatóan nem szorul külső segítségre, tíz további azonban igen. Az auditorok, az Oliver Wyman és a Roland Berger tanácsadó cég 62 milliárd euróra becsülik a forrásszükségletet - emlékeztetett a BBC.

A tízéves kötvények hozama 7,28 százalékra - a Tradeweb adatszolgáltató szerint 7,309 százalékra, az euró bevezetése óta új csúcsra - ugrott, a madridi tőzsdeindex 2010 májusa óta nem látott mértékben, 5,8 százalékkal zuhant, a közös európai valuta 1,2158 dollár/euróra gyengült pénteken. Az egyik rossz hírt a madridi kormány szolgáltatta: jelezte, hogy 2013-ban a korábban várt 0,2 százalék helyett 0,5 százalékos GDP-csökkenést vár és 2013-ban sem lesz akkora a növekedés, mint amire számítottak.

A másik rossz hír Valenciából, Spanyolország második legjobban eladósodott régiójából érkezett. A tartomány 18 milliárd eurót kér az újonnan felállított - részben az állami lottó nyereségére építő - régiós segélyalapból adósságai törlesztésére. Murcia, a legkisebb tartomány vagyoneladással igyekszik pénzhez jutni: értékesítik a régió elnökének irodáit és az önkormányzati tulajdonban lévő hajókikötők egy részét. A központi segélyalap igénybevételéért cserébe a tartományoknak is költségvetési megszorításokat kell vállalniuk - Spanyolországban a régiók költik el az oktatási, egészségügyi és egyéb állami kiadások több mint harmadát.

A Spanyolország körül kialakult pénzügyi vihar szele megcsapta Olaszországot is. A tízéves olasz kötvények hozama gyorsan hat százalék fölé ugrott, a római tőzsdeindex 4,4 százalékot zuhant. Eközben a befektetések biztonságos menedékeként számon tartott tízéves német állampapírok hozama 1,15 százalékra, majd új minimumra morzsolódott le, az eurózónán kívüli észak-európai valuták pedig jelentősen erősödtek.