Éheznek a középosztálybeliek Spanyolországban

2012.07.27. 14:00

A válság és a növekvő munkanélküliség miatt, annyira rossz a helyzet Spanyolországban, hogy a korábban jómódúnak számító Tres Cantos település lakosainak hónap végére elfogy az élelme. A helyi Vöröskereszthez fordulnak segítségért, akik ételt osztanak a rászorulóknak.

Tésztát, burgonyát és egyéb alapvető élelmiszereket adnak, ezt a szolgáltatást eddig jellemzően a bevándorlók vették igénybe, de ebben az évben egyre többször mennek ételért a helyi lakosok is. A település jómódúnak számított, középosztálybeli lakossággal, a munkanélküliség miatt azonban nagyon rossz helyzetbe kerültek. A legkiszolgáltatottabbak a gyermekes családok, ahol mindkét szülőt elbocsátották.

Spanyolországban majdnem minden negyedik embernek nincs munkája: a statisztikai hivatal pénteki adatai szerint a munkanélküliségi ráta 24,63 százalékra emelkedett április-júniusban az első negyedévi 24,44 százalékról és a múlt év végi 22,9 százalékról.

A 40 milliós országban a második negyedévben 53 ezren  veszítették el állásukat, és ezzel a munkanélküliek száma 5,69 millióra emelkedett. Az Európai Unión belül Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség, a gazdaság nem képes kilábalni a válságból többek között az államháztartás hiányának csökkentését célzó megszorító intézkedések miatt. Január-márciusban is csökkent a gazdaság teljesítménye, így egymás után már a második negyedévben, ami technikai recessziót jelent. A spanyol kormány várakozása szerint jövőre még recesszióban lesz a gazdaság, a munkanélküliség várhatóan 2015-ig nem csökken 22 százalék alá.