Strauss-Kahn-t hamisítással is vádolják

2012.07.28. 20:53

Újabb vizsgálat középpontjába került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, mégpedig pénzügyi dokumentumok meghamisításával kapcsolatban – írta szombaton a Nice-Matin című francia napilap.

A grasse-i ügyészség vizsgálja Dominique Strauss-Kahn felelősségét, miután egy vállalkozó keresetet nyújtott be az az IMF ellen. Serge Berrebit a Kongói Köztársaság (Brazzaville) adósságának elengedése nyomán jelentős anyagi veszteség érte. Az adósságelengedés nyomán Brazzaville pénzügyi terheit 2010 óta 1,9 milliárd dollárral csökkentette az IMF.

Keresetében Berrebi azt állítja, hogy a valutaalap illetékesei meghamisították azokat az írásos anyagokat, amelyek az alapját képezték a Kongói Köztársaság küladóssága részleges elengedésének. Erre hivatkozva a felperes több millió euró visszafizetését követeli az IMF-től.

Strauss-Kahnnak bő egy évvel ezelőtt le kellett mondania az IMF élén betöltött tisztségéről, miután egy szobalány följelentette, azt állítva, hogy a francia politikus megerőszakolta egy New York-i szállodában. A büntetőpert a bíróság utóbb beszüntette, mert kételyek merültek fel a felperes szavahihetőségével kapcsolatban. A szobalány által indított polgári per azonban még nem ért véget.