Vizsgálatot kezdeményeztek az EKB elnöke ellen

2012.07.31. 15:07

Összeférhetetlenségi ügyben vizsgálatot kezdeményeztek Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke ellen, írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Napi Gazdaság.

A Corporate Europe Observatory állítása szerint az EKB elnöke nem független módon járt el júniusban meghozott döntéseivel - mint emlékezetes, az EKB július elején kamatot vágott -, miután Draghi tagja a G30-nak. A tagság ellentmond a központi bank etikai előírásainak - közölte az uniós illetékesekkel az EU-n belüli lobbitevékenységeket vizsgáló nonprofit szervezet - , a jegybankelnök viszont szoros kapcsolatokat ápol a csoporttal és zárt ajtók mögötti tanácskozásokon vesz részt.

A CEO meglátása szerint a világ számos fontos pénzügyi vezetőjét összefogó G30 rendelkezik a nagy nemzetközi bankok érdekében folytatott lobbitevékenység jellemzőivel és az EKB-elnöknek nem kellene jelen lennie a csoportban, tekintettel a függetlenségét érintő összefüggésekre.

Megkaptuk a panaszt és levelet küldtünk az ügyben az EKB-nek - reagált a hírre az európai ombudsman, Nikiforosz Diamandurosz szóvivője -, most várjuk a bank válaszát, amire októberig van ideje. Az eurózóna jegybankja megerősítette, hogy megérkezett a megkeresés és határidőre részletes választ adnak rá.

Az 1978-ban alapított G30 saját közlése szerint a magán és az állami szférából, valamint a tudományos életből érkező legfelső szintű vezetőket összefogó, privát nonprofit csoport, amelynek tagjai évente kétszer, meghívott vendégekkel vitatják meg a világgazdaságban zajló folyamatokat. A tagok többsége a világ nagy jegybankjainak volt vezetője - vagy ma is az - , köztük van a Bank of Englandet irányító Mervyn King vagy a volt Fed-elnök, Paul Volcker is. A G30 soraiban azonban csakugyan vannak fontos aktív bankárok is, mint például  Jacob Frenkel a JPMorgan Chase International elnöke vagy Gerald Corrigan, a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója. Az elméleti nagyságok közül a csoport tagja például a legismertebb válságelemzők közé tartozó  közgazdasági Nobel-díjas Paul Krugman is.