Államosítás előtt a Royal Bank of Scotland

2012.08.02. 14:11

A londoni kormányzat több tagja is felvetette, hogy ki kellene vásárolni a magánbefektetőket a Royal Bank of Scotland pénzintézetből és teljesen államosítani az egész bankot. A kormányzat az RBS megcsappant hitelezési gyakorlata miatt fontolgatja a lépést, pedig 2008 óta azon dolgoztak, hogy ne kelljen teljesen átvenni a bankot.

Az RBS részvényeinek nagyjából 18 százalék van piaci szereplőknél. A londoni kormány abban bízik, hogy 5 milliárd fontért megszerezhetik ezt a részvénycsomagot. A teljes államosítás azonban azt jelentené, hogy az állam (tehát közvetve az adófizetők) vállalnak felelősséget a bank hiteleiért is. Ezeknek a hiteleknek nagy része a válság miatt teljesen elértéktelenedett.

Ha állami tulajdonba kerülne az RBS akkor a kormánynak nagyobb beleszólása lenne a hitelezési tevékenységébe. Az aktívabb hitelezéssel a gazdaságot szeretnék élénkíteni, mivel az eddigi kormányzati ötletek nem jöttek be. A legfrissebb adatok alapján a második negyedévben 0,7 százalékkal csökkent az Egyesült Királyság GDP-je, pedig csak 0,2 százalékos zsugorodást vártak, ezért lenne fontos a gazdaság felpörgetése.

„Mindig ugyanezek a beszélgetések vannak” – nyilatkozta a Financial Timesnak egy tisztviselő a politikusok ötleteléséről. Az RBS-nek még mindig nem sikerült egyensúlyba hoznia bevételeit és kiadásait, de például George Osborne pénzügyminiszter így is ellenzi a további beavatkozásokat.

Rossz időszakot él át egyébként a bank. Az első félévben az adózás előtti eredménye 1,5 milliárd fontos (534 milliárd forint) veszteséget mutat, az egyik elektronikus kereskedési rendszerének összeomlása miatt pedig több tíz millió fontos bírságot fizethet. Az RBS valószínűleg nem tud kimaradni a Libor kamatláb manipulálása körüli botrányból sem.

Ha az állam most államosítja a bankot akkor természetesen a várható veszteséget is az államnak kell állnia. A politikusok már most tartanak attól, hogyan magyarázzák meg választóiknak, hogy az ő adójukkal támogatnak a bukás szélén álló pénzintézeteket.

Viszont ha az angol kormány mégis rászánja magát az államosításra, akkor a lépést még el kell fogadtatnia az Európai Unióval is. A FT arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a jövőben az állam mégis ki akarna szállni, akkor a teljes államosítás után új privatizációra vagy tőzsdei bevezetésre lenne szükség annak minden bonyodalmával együtt.