Kuncsaftjai mentik meg a Knight Capitalt

2012.08.06. 15:48

Közel van egy 400 millió dolláros megállapodás megkötéséhez a Knight Capital kereskedési vállalat, ami egy technikai meghibásodás miatt előző szerdán 440 millió dollárt veszített el pár perc alatt. A New York Stock Exchange-en bejegyzett cég részvényeinek értéke 10 dollárról 2 dollárra esett és a mostani megállapodás hírére is csak 4 dollár körüli sávba erősödött vissza.

Többek között a Blackstone Group és a TD Ameritrade által alkotott konzorcium sietett a Knight Capital (KC) megmentésére. A konzorcium várhatóan a KC 70-75 százalékára szerez tulajdonosi jogokat a cégmentés után. Az Ameritrade az USA egyik legnagyobb brókercége és tranzakcióinak jelentős részét a KC rendszerein keresztül bonyolítja le, ezért nem érdeke, hogy az tönkremenjen.

A KC azt nyilatkozta, hogy egy programfrissítés okozta a számítógépes algoritmusainak meghibásodását és így pár perc alatt több téves kereskedési megbízást is kiadtak. Összesen 140 részvénynél volt a szokottnál nagyobb forgalom és később a tőzsdei felügyelet 6 részvénytípus esetében hatálytalanította a megkötött üzleteket. Becslések szerint a cég nagyjából törzstőkéjének felét veszítette el a hibák miatt.

A konzorciumnak hála a KC valószínűleg elkerüli a csődeljárást, de a helyzete bizonytalan. Újra meg kell győzni a piaci befektetőket, hogy megbízható szolgáltatást nyújt és hogy használják az ő rendszereiket. Vannak akik erre semmiképp se lesznek hajlandóak, a Vanguard és a Fidelity brókercégek jelezték, hogy távol maradnak a cégtől. Néhány részvényese még be is perelheti a KC-t, mert az elvesztette a pénzüket.