Tízéveseket tanítanak a gazdagságra

2012.08.07. 16:30
Hat és tizenegy év közötti gyerekek kártyázva tanulják meg, mit csináljanak, ha rájuk szakad a nagy pénz. A gazdag családoknak nyújtott, generációkon átívelő szolgáltatásoknak jól jövedelmező piaca van.

Nyári sport- vagy olvasótábor helyett pénztáborba mennek az igazán gazdag családok gyerekei a gazdag nyugati államokban. A tábort szervező amerikai Financial Management Partners (FMP) egy nagy lehetőségeket rejtő üzleti résbe talált be: a Bloomberg szerint egyre sikeresebbek az olyan cégek, amelyek az igazán gazdag családok generációit hosszú távon szolgálják ki. Ezek a szolgáltatások a könyvelés, befektetés, a pénzügyek és a cselédsereg menedzselésétől egészen a privát repülőgépek beszerzéséig tartanak.

A pénztáborba hat és tizenegy év közötti fiatalokat várnak, akiket megpróbálnak felkészíteni rá, hogy a családjuk miatt előbb, vagy utóbb hatalmas vagyont örökölnek majd. A foglalkozások közé tartozik például a Pit nevű kártyajáték, amiben különböző árucikkekre kell nyílt árajánlatokat tenni, de „üzlet a dobozban” nevű workshop is van, ahol olyan üzleti lehetőségeket kell keresni bizonyos termékekben, amik elsőre nem teljesen egyértelműek.

Katherine Lintz, az FMP alapítója szerint a pénztábor is része a gazdag családok pénzügyi menedzsmentjének. Az ügyes befektetési tippek és a jó adózási stratégia ma már nem elég ahhoz, hogy tartósan magukhoz kössék az ügyfeleket. Ehhez ugyanis a személyes kapcsolat is kell. Lintz 22 éve alapította meg a céget, ami tavaly decemberben a Bloomberg ezzel kapcsolatos listáján a második leggyorsabban növekvő családi vagyonkezelő lett. A cég által felügyelt vagyon december óta is harminc százalékkal, 2,6 milliárd dollárra nőtt.

A vagyonos családok pénzügyeit menedzselő cégek növekedési toplistáján csupán egyetlen olyan cég, a HSBC bank egyik cége van, ami nagyvállalathoz tartozik. A kis butikcégeknek ugyanis sokkal könnyebb növekedni, amiben része lehet annak is, hogy hajlandóak kisebb részesedésért is dolgozni. Lintz szerint ez a kisebb nyereségráta körülbelül 3-7 százalékot jelent, de az extra szolgáltatásokat is csupán húsz százalék körüli osztalékért végzik, szemben a nagyobb befektetőcégek negyven százalékával.