Újabb beavatkozást ígér az EKB

2012.08.09. 14:15

Az Európai Központi Bank (EKB) kész leszorítani az egyes euróövezeti országok állampapírjait terhelő túlzottan magas kockázati felárakat, mondta Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja, a francia központi bank elnöke.

"Műveleteink megfelelő méretűek lesznek ahhoz, hogy erős hatást gyakoroljanak a piacokra. Késznek kell lennünk gyors beavatkozásra, a rövid lejáratú papírokra helyezve a hangsúlyt" - mondta a Le Point című magazinnak adott nyilatkozatában. Hozzáfűzte: a másodlagos piacon való kötvényvásárláson kívül az EKB esetleg új, nem konvencionális eszközökhöz is folyamodhat az államkötvény-piacok befolyásolása érdekében, de nem bocsátkozott részletekbe.

Hangsúlyozta azonban, hogy az euróövezet jegybankjának akciói nem helyettesítik az egyes tagországok politikai erőfeszítéseit adósságállományuk csökkentésére és gazdaságuk versenyképességének növelésére.

Noyer lényegében megismételte Mario Draghi EKB-elnök mondanivalóját, aki legutóbb a bank kormányzótanácsának múlt heti ülése után jelentette ki, hogy az EKB kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacon, hogy csökkentese a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országok "kivételesen magas" finanszírozási költségeit.

"Az EKB ... nyílt piaci műveleteket fog végrehajtani, a céljai eléréséhez szükséges méretekben" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. Ugyanakkor sürgette a kormányokat, hogy aktivizálják az euróövezeti mentőalapokat, az EFSF-et és az ESM-et, hogy szigorú feltételekkel vásároljanak államkötvényeket.