Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Újabb élelmiszerválsággal riogatnak

2012.08.10. 08:58
A 2007-2008-ban tapasztalt élelmiszerválsághoz hasonló krízis alakulhat ki, ha a gabonatermelő országok ismét exportkorlátozó intézkedésekhez nyúlnak – figyelmeztetett az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO, az aszály miatti globális élelmiszerár-emelkedésről szóló jelentésében.

A FAO kimutatása szerint a globális élelmiszerárak júliusban ismét emelkedtek, miután az előző három hónapban még csökkenést mutatott az árindex, írja a Világgazdaság. Az ENSZ szervezete szerint az árak a következő hónapokban még tovább nőhetnek. A gabonák, olajos magvak, a tej, a hús, valamint a cukor árát tartalmazó FAO-index a júniusi 201 pontról júliusban 213 pontra nőtt, ami elmarad ugyan a 2011 februárjában mért 238 pontos csúcstól – a megugró árak az arab tavasz kitörésében is szerepet játszottak –, azonban már most magasabb a 2007-2008-ban mért szinteknél.

Utóbbi két évben a bioüzemanyagok megnövekedett használata, a rossz időjárás, illetve a korlátozó exportpolitika együttes hatásaként ugrottak meg az élelmiszerárak, amely több országban – így Egyiptomban, Kamerunban és Haitin – kiterjedt erőszakos tüntetéseket eredményezetett.

Az élelmiszerárak mostani emelkedését a száraz időjárás okozta. A fél évszázada nem tapasztalt aszály miatt az rekord szintre emelkedtek a gabonaárak az Egyesült Államokban, amely a kukorica, a szójabab és a búza esetében a legnagyobb exportőrnek számít a világon.

A gabonapiacon emellett azért is emelkednek az árak, mert a piaci szereplők attól tartanak, hogy a fekete-tengeri gabonatermelő országok, főként a világ harmadik legnagyobb termelőjének számító Oroszország exportkorlátozásokat vezet be, miután a szárazság az ő termelési eredményüket is jelentősen visszavetette.

Mi is kevesebbet eszünk, főleg a zöldségek drágák nekünk

Összesen kevesebbet eszünk, és némileg talán egészségesebben is – derült ki a KSH június közepén publikált jelentéséből, ez azonban leginkább a válságnak köszönhető. És még így is szinte mindenből többet eszünk az ajánlott napi mennyiségeknél – zsírból például a másfélszeresét –, csak szénhidrátokból állunk az egészséges szinten. Aggasztó még, hogy jelentősen visszaesett a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk.

A recesszió mellett az időjárás is betett nekünk, így nehéz megmondani, hogy mennyiben változott ténylegesen az ízlésünk és a táplálkozási szokásaink.