A kocsma volt az utolsó csepp

2012.08.21. 21:54

A feldühödött tömeg akkor vette üldözőbe az adóhatóság embereit, amikor azok már úton voltak a helyi rendőrőrs felé. Az emberek később a rendőrség épületét sem kímélték: kövekkel dobálták meg az őrsöt, az áramellátást biztosító vezetékeket pedig elvágták. A szorult helyzetbe került adóellenőröket végül a Pireuszból kiérkező rendőrök szabadították ki írja a DPA hírügynökségre hivatkozva a Világgazdaság.

A hozzávetőleg 2700 lakosú sziget azért fordult az adóhatóság ellen, mert az őrizetbe vette a település egyik legismertebb kocsmatulajdonosát számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt.  A tiltakozók szerint „a hatóság ki akarja őket csinálni”, többségüknek „már így is alig van munkája”.

Athént már több alkalommal felszólította az EU, hogy lépjen fel erélyesebben az adócsaló vállalkozók ellen. A cégek viszont azzal érvelnek, hogy a sorozatos megszorítások miatt a túlélésért küzdenek, és ennek során egyszerűen kénytelenek illegális eszközöket is bevetni.

Úgy tűnik mindenesetre, hogy a görög turizmus-szektorban érdekelt szolgáltatók több mint fele él az adóelkerülés valamely módjával: egy ma nyilvánosságra hozott jelentés szerint a júliusban és augusztusban vizsgálat alá vont mintegy négyezer szektorbeli cég – éttermek, bárok, szuvenírboltok – 55,7 százalékánál bukkantak a hatóságok adócsalás jeleire.

Londoni elemzők azt jósolták utóbbi elemzéseikben, hogy a görög gazdaságban a hivatalos várakozásnál sokkal súlyosabb recesszió várható az idén és jövőre, a legtöbben pedig biztosra veszik, hogy az országnak rövid időn belülel kell hagynia az eurózónát is.