Euró nélküli Európára készülnek a finnek

2012.08.21. 07:22

Európa vezetőinek fel kell készülniük az eurózóna küszöbönálló felbomlására − jelentette ki Erkki Tuomioja finn külügyminiszter a Daily Telegraphnak. A kormány operatív tervet készített erre az esetre, amelyben számba veszi az övezet szétszakadásának lehetséges forgatókönyveit, idézi a brit lap cikkét a Napi Gazdaság.

Kollégája, Alex Stubb európai ügyekért felelős miniszter később ezt úgy pontosította, hogy az első számú forgatókönyv szerint Finnország az eurózóna tagja marad. Vagy az északi vagy a déli államok dönthetnek a kilépés mellett, mivel ez a valuta-kényszerzubbony csak nyomorúságot hoz milliókra és aláássa Európa jövőjét. Ugyanakkor senki sem akar elsőként szakítani és ezzel vállalni a közösség felbontásának felelősségét − a finn kormány sem ajánlja ezt. A külügyminiszter szerint a felbomlás nem gyengítené, hanem erősítené az EU-t.

Finnországban egyre nagyobb politikai-társadalmi feszültséget okoz, hogy miközben az eurózónán belül "kistigrisnek" számít, a szomszédos észak-európai államokhoz képest − amelyek önálló valutával rendelkeznek − süllyedő pályára került. Az elmúlt évi erős, 2,9 százalékos GDP-növekedés idén 0,6 százalékra lassulhat, miközben a svéd gazdaság 1,4 százalékkal bővült a második negyedévben.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a lakosságnak csak 17 százaléka akarja, hogy Finnország kilépjen az eurózónából, ugyanakkor kétharmaduk nem szeretné, ha további terheket vállalna az övezet válságkezeléséből.

Finnország hasonlít szomszédaihoz abban, hogy adóssága csekély és a legmagasabb minősítést kapja, a munkanélküliség alacsony, ugyanakkor kénytelen részt venni a dél-európai országoknak nyújtott segélyakciókban. Ez az ellentmondás rontja Finnország helyzetét szomszédaihoz viszonyítva.

A dilemmát erősíti, hogy az eurózóna-tagság vitathatatlan előnyöket hozott az évszázadokig svéd és orosz gyámkodás alatt élő, mindössze 5,4 millió lakosú, nyitott gazdasággal rendelkező országnak. Az alacsony kockázat vonzotta a külföldi tőkét és a helyi cégek előtt megnyílt az európai piac.