Ödön
1 °C
11 °C

Oroszország a WTO tagja lett

2012.08.23. 07:52

Tegnap hatályba lépett az a szerződés, amely szerint Oroszország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 156. tagja lett, s amit ugrásra készen várt a világgazdaság, hiszen sokkal kedvezőbb feltételekkel juthatnak be egy 142 milliós piacra - írja a Napi Gazdaság.

Moszkva 1993. június 16-án kezdte meg csatlakozási tárgyalásait, vagyis közel húsz évig tartott az egyezkedés és azoknak a reformoknak a végrehajtása, amelyek elengedhetetlenek voltak Oroszország felvételéhez.

A Világbank szerint a tagság első évében ez 3,3 százalékkal növelheti az ország bruttó hazai termékét, később ez még magasabbra emelkedhet. A moszkvai gazdaságfejlesztési minisztérium a hazai és az importáruk olcsóbbá válását prognosztizálta − írta a RIA Novosztyi hírügynökség. Ugyanakkor a keményvonalasok azt állítják, hogy a tagság veszélyezteti az ország szuverenitását és biztonságát és csődbe viheti a gazdaság egész szektorait.

A Troika Dialogue, a legnagyobb orosz befektetési magánbank vezető stratégája, Chris Weafer pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a WTO-tagság nem varázspálca, nem fogja egy csapásra megjavítani az ország üzleti légkörét vagy a befektetői körökben Oroszországgal szemben érzékelhető óvatosságot. Szerinte leghamarabb a fogyasztásra és a szolgáltatásokra lesz pozitív hatása a csatlakozásnak, de hasznot húzhatnak belőle az építő- és a gépiparban is, mivel olcsóbban juthatnak alapanyagokhoz és importált gépekhez, berendezésekhez.

A The New York Times szerint a jelentős amerikai exportőröket aggasztja a WTO-csatlakozás. Ennek oka az amerikai kongresszus, amely Barack Obama elnök javaslata ellenére nem hajlandó megszavazni az állandó normális kereskedelmi kapcsolati státust Oroszországnak. Miután a világszervezet szabályainak megfelelően Moszkva a jelenlegi mintegy 15-ről 7 százalékra csökkenti az importvámot a WTO 155 tagja számára, ezt joggal tagadhatja meg a vele szemben diszkriminációt alkalmazó Egyesült Államokkal szemben. Ezzel az amerikai exportőrök, mint a Caterpillar, a Deere és a General Electric jelentős hátrányba kerülhetnek az orosz piacon, hiszen több mint kétszer akkor vám sújtaná termékeiket, mint konkurenseikét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?