Nem mindegy, hogy milyen kocsit lopnak el

2012.08.27. 16:38
Tavaly az egész világon nagyjából, töb 65 000 gépjárművet loptak el, hozzávetőlegesen 300 millió font értékben, amik soha nem kerültek elő – ezt mutatják a swiftcover.com, gépjármű-biztosításokat kínáló oldal adataiból ezer lopásbejelentés kivizsgálása után. Az olcsóbb autók könnyebben kerülnek meg, de márkák alapján is van különbség.

A dokumentumokból kiderül, hogy a lopott autók általában több mint kétharmadának (71 százalékának) teljesen nyoma vész, a többit vagy alkatrészeire bontják vagy hajóval szállítják el az országból. A swiftcover.com elemzői szerint a lopott autó márkája nagy szerepet játszik abban, hogy végül megkerül-e vagy nem. A drágább, 25000 fontnál többet érő gépjárművek általában nyomtalanul eltűnnek, idézi a Biztosítási Szemle.

Az adatokból alapján a Land Rover és az Audi márkájú kocsik kerülnek elő a legkisebb eséllyel: 79-80 százalékukat meglovasítják.

A ritkább, luxuskategóriás autók alapvetően fokozottabb mértékben vannak kitéve a lopás veszélyének: a 2011-ben eltűnt hét Porsche közül egyet sem láttak, a hat Subaruból ötnek szintén örökre lába kelt.

Sok profi van az utcákon

Másrészről viszont az hétköznapinak számító autómárkák nagyobb eséllyel kerülnek elő lopás után: a Renault-kat 72,8, a Rovereket 72,7, a Fiatokat pedig 69 százalékos eséllyel találják meg.

Az elemzésből kiderül, hogy egyre növekvő számú, 10 000 és 25 000 font közötti (mai árfolyamon 3,5 millió és 8,75 millió forint közötti) autót lopnak el és hajóztatnak ki Nagy-Britanniából úgy, hogy ezt követően teljesen nyomuk vész.

„Tapasztalatból tudjuk, hogy a Land Roverek a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendenek, így nem meglepetés, hogy ez az egyik leggyakrabban lopott autó, mely az eltulajdonítás után általában teljesen nyomtalanul, örökre eltűnik.” – olvasható a jelentésben.

Az 1000 és 10 ezer font közötti lopott autók közül 69 százalékot sosem látnak viszont a lopást követően, ez az arány pedig egyre inkább növekszik az értékesebb kocsik esetében, így a 10 ezer és 25 ezer font közötti gépjárműveknek már 85 százaléka nem kerül elő. A 25 ezer font felettiek esetében, kifinomultabb biztonsági rendszerek, például nyomkövetők segítségével nagyobb a megtalálási ráta.

A 10 000 font alatti autókat általában vagy egyszerű autótolvajok törik fel, vagy összetettebb háztartási betörés során tűnnek el, amikor is a házba/lakásba való behatoláskor egyebek mellett a slusszkulcsot és elviszik, és az autóval, mint szállítási eszközzel együtt távoznak. Ezek az autók általában megkerülnek, azonban a drágább, 25 000 font körüli értékű kocsikat általában darabjaira szedik és külföldre viszik, minél gyorsabban. Az ennél is értékesebbek nagyobb eséllyel kerülhetnek elő nyomkövetők segítségével.