Brezsnyev-kötvényen gazdagodik az orosz

2012.08.29. 07:16

Precedens értékű kártérítési ítéletek születtek az Emberi Jogok Európai Bíróságán a szovjet éra utolsó évtizedében kibocsátott, az ötvenes évek békekölcsönére emlékeztető lakossági kötvények visszafizetésével kapcsolatban. A strasbourgi döntések nyomán az orosz állam a fizetőképességét meghaladó törlesztési kötelezettséggel kerülhet szembe, míg a kötvénytulajdonosok nagy bevételben reménykedhetnek, írja a Napi Gazdaság.

Jurij Lobanov hetvenéves ivanovói nyugdíjas például 37 150 ezer euróra, az orosz átlagnyugdíj 140-szeresére jogosult az 1982-ben, Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár halálának évében vásárolt kötvényei után. A 95 éves Marija Andrejeva − a második világháborús leningrádi blokád túlélője − 4300 eurót kaphat 1986-ban szerzett papírjai alapján.

A szovjet hatóságok 1982-ben kezdték kibocsátani a húszéves lejáratú értékpapírokat 25, 50 és 100 rubeles címletekben − számolt be a Bloomberg −, részben korábbi adósságok átütemezésére, részben a lakossági megtakarítások lecsapolására, miután az áruhiány és a vagyonszerzés tilalma miatt az másképp csak az inflációt növelte volna. A kötvények háromszázalékos jelképes kamatot és tárgynyereményeket ígértek, a fődíj egy sikkes Volga személyautó volt. A Szovjetunió felbomlása után a volt tagköztársaságok rövid úton leírták ezt a fajta adósságot, az orosz kormány azonban vállalta a visszafizetést.

A Brezsnyev-kötvényeket speciális betétté alakították, amelynek során névértékük 40 százalékkal megugrott, majd az 1998-as valutaválságban összeomlott. Utolsó felértékelésükkor, 2003-ban nagyjából a mai rubel/dollár árfolyamon számolták el egységüket, azaz kvázi dollármegtakarításnak számítottak. Ennek alapján az állam 25 ezer milliárd rubellel (785 milliárd dollár), az orosz GDP közel felével tartozik a kötvénytulajdonosoknak, aminek törlesztését legfeljebb 2015 után kezdik el. A zavaros történetű követelések elismertetését szolgáló perek igazi nyertesei persze nem a kisnyugdíjasok lesznek, hanem azok, akik fillérekért felvásárolták a Brezsnyev-kötvényeket.