A németek nem alkudoznak tovább a görögökkel

2012.09.04. 16:24

Maradéktalanul teljesítenie kell Görögországnak a második nemzetközi EU/IMF hitelcsomagért vállalt feltételeket, a német pénzügyminiszter erről tájékoztatta görög kollégáját Berlinben, áll abban a szűkszavú közleményben, amelyet a találkozó után a berlini tárca adott ki.

Az üzenet abba az irányba mutat, hogy ha Athén hajlandó a hitelprogramért vállalt eredeti államháztartási hiánypálya betartására, akkor a nemzetközi szervezetek is hajlandók a további hitelrészletek kiutalására.

A második hitelcsomag folytatásáért korábban 11,5 milliárd euró körüli újabb megszorító csomag kivitelezése vált volna szükségessé, de ennek mértéke az idő előre haladtával akár 13 milliárd euró fölé is nőhet. A görög kormány az elmúlt hetekben - igaz vontatottan - összességében azon dolgozott, hogy összekaparja a megszorító csomag elemeit.

Az általában jól értesült görög Kathimerini lap friss információi szerint a nemzetközi hitelt nyújtó szervezetek szakértői - akik holnap Athénba látogatnak - valószínűleg visszadobják azokat a görög terveket, amelyek a védelmi jellegű, illetve a közszférabeli kiadásokat kurtítanák meg és helyette inkább a nyugdíjkiadások további lefaragását szorgalmazzák.

Októberben dől el a sorsuk

A mai berlini találkozóról kiadott német pénzügyminisztériumi közlemény megerősíti, hogy az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös szakértői jelentése csak októberben készül el (az eredetileg tervezett szeptember közepe helyett), ami egyúttal azt is jelenti, hogy Görögországnak még tovább kell nélkülöznie a nemzetközi hitelcsomag következő részletének kifizetését.

Ezt a gazdaságpolitikai jelentését ugyanis irányadónak tekintik a nemzetközi szervezetek a további részletek kiutalása előtt. A jelentés többek között azt vizsgálja, hogy mi valósult meg a görögök részéről a második hitelcsomagért vállalt költségvetési és szerkezeti reformlépésekből.

Ennyi segítség már épp elég volt

Tegnap a Financial Times és a Harris közös felmérése azt az eredményt mutatta, hogy a megkérdezett németek kissé több mint fele "kirakná" a görögöket az eurózónából, míg ma a Heute című osztrák lapban a Karmasin felmérése azt az eredményt mutatta, hogy az osztrákok kétharmada ellenzi a további hitelrészleteket a görögök felé.

Utóbbi felmérésben az osztrákok 39%-a teljesen ellene van a görögök további megsegítésének, illetve 26%-uk inkább ellenségesen viszonyul a további megsegítéshez. Csupán 12% volt teljesen a görög hitelprogram folytatása mellett és 19% inkább helyeselte a mentőcsomag folytatását.