Kevésbé fogja megérni a szlovák rendszám

2012.09.04. 15:52
Természetes személyekre is vonatkozó gépkocsiadó bevezetését, valamint az autók regisztrációs adójának kiszélesítését ajánlja a szlovák kormánynak a pénzügyminisztérium alá tartozó Pénzügypolitikai Intézet (IPF). Akár évi 3 ezer eurót is fizethetnek a tulajdonosok.

Szlovákiában jelenleg csak a vállalkozók és a jogi személyek adóznak évi rendszerességgel a gépjárműveik után. A természetes személyek ma regisztrációs adót, egyszeri illetéket fizetnek a gépjármű megvásárlásakor.

A szlovák kormány október elsejei hatállyal akarja kiszélesíteni a jelenleg is létező regisztrációs adót. Amennyiben a módosítást a jövő héten kezdődő őszi ülésszakán változatlan formában hagyja jóvá a szlovák parlament, akkor a jelenlegi 33 eurós (mai árfolyamon hozzávetőleg 10 ezer forint) regisztrációs adó csak a 80 kilowattnál kisebb teljesítményű gépjárművek esetében marad meg. A többi gépjárműnél ez az összeg a teljesítmény függvényében nő, minimum 167 euró (47 ezer forint) lesz, de elérheti a 2997 eurót (854 ezer forint) is. A pénzügyi tárca a jogszabály-módosítástól mintegy 30 millió euró költségvetési többletbevételt remél.

Az IFP viszont ennél messzebb menne. Elképzelése szerint egyrészt 33 kilowattra kellene csökkenteni a tervezet jelenlegi formájában szereplő 80 kilowattos alsó teljesítményhatárt, másrészt a természetes személyek esetében is be kellene vezetni az évi rendszerességgel fizetett gépjárműadót. Az utóbbi a teljesítmény függvényében évi 10 és 539 euró (3 és 153 ezer forint) közötti adóterhet jelentene. Ezek a módosítások az IFP szerint megközelítőleg 65,5 millió euró (18,5 milliárd forint) többletbevételt hozhatnának a költségvetésbe.

"Semmilyen gazdasági érv nem szól amellett, hogy a gépjárműadó csak a vállalkozókat és a jogi személyeket terhelje" - olvasható az intézet indoklásában, amely szerint, az  adó túlnyomó részt a lakosság leggazdagabb rétegét terhelné, és a megadóztatott tulajdon jellegéből adódóan az adó beszedése is hatékony lenne.