Ezt hogy adja be Matolcsy?

2012.09.06. 08:22 Módosítva: 2012.09.06. 08:24

Németország szerencsés lehet, ha jövőre eléri az egy százalékos gazdasági növekedést - fejtette ki a CDU-CSU frakció költségvetési bizottságának elnöke a CDU vezetőinek tanácskozásán szerdán Berlinben.

"Már nem számítok arra, hogy jövőre el fogjuk érni az 1,5-2 százalékos növekedést" - mondta Norbert Barthle emlékeztetve, hogy az euróövezeti válság Németországra is kedvezőtlenül hat.

A német kormány áprilisi prognózisában az idei 0,7 százalékos növekedés után jövőre 1,6 százalékos GDP-bővüléssel számolt, de a jelek egyre inkább a gazdaság lassulására utalnak, sőt néhány szakértő úgy véli, hogy 2012 második felében még recesszió is lehet Németországban.

Nem először tévedne Orbán jobb keze

A magyar kormány a jövő évi költségvetésben 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol, de a legfontosabb külkereskedelmi partnerünknek számító Németország lassulásával ez a szint - amiben az elemzők már eddig sem hittek - elérhetetlen lesz.

„Magyarország két gazdasági növekedési pályával számol [...] Van egy nagyon óvatos... ez 3-4 százalékos növekedési sávot vázol fel. A másik, kívánatos pálya úgy számol, hogy Magyarország 2013-2014-re a 4-6 százalékos növekedési sávba kerül. Ez jövőre 3,5 százalékos, 2014-ben már 5 százalék fölötti növekedést jelentene” – így tervezett Matolcsy György 2011 tavaszán.

Leszakadóban

Mára világosan látszik: Magyarország utolsó a régiós gazdasági növekedésben. Az  Eurostat idei évre vonatkozó előrejelzési térképén csak a mi növekedésünk lesz mínuszos előjelű (0,3 százalékos csökkenéssel), az utánunk következő csehek 0 százalékos várható növekedéssel stagnálnak, miközben az éllovas lengyelek növekedése 2,7 százalék lehet.