Mianmarba is megérkeznek a bankkártyák

2012.09.07. 09:39

Egy újabb lépéssel került közelebb Mianmar (Burma) a nemzetközi pénzügyi világhoz. Csütörtökön ugyanis engedélyezték a MasterCardnak, hogy plasztikjaival megjelenjen az országban, írja a Napi Gazdaság.

Komoly mérföldkő ez a katonai diktatúra alól épp csak felszabadulóban lévő ország számára, ahová atm-ek és kártyaelfogadó helyek hiányában a külföldi turisták és üzletemberek dollárezrekkel a zsebükben kellett, hogy érkezzenek. Az országban ráadásul valamilyen különös okból csak a makulátlan tisztaságú, teljesen gyűrődésmenetes dollárbankjegyeket fogadták el.

A MasterCard a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók közül elsőként jelenik meg a pénzpiacát épp csak megnyitó délkelet-ázsiai országban, de már a rajtvonalnál áll a Citigroup, a Standard & Chartered mellett több ázsiai nagybank is. Mianmart ugyanis manapság a legígéretesebb befektetési célpontok között tartják számon. Hatvanmillió lakosával a régió nagyobb országai közé tartozik, az évekig tartó embargó miatt azonban infrastruktúrája igen elmaradott. Az ország lakosai közül mindössze egymillióan használnak banki szolgáltatásokat, a mobilhasznált tíz százalék alatt van, miközben a terület bővelkedik nyersanyagokban.

A kártyakibocsátók és a bankok megjelenése viszont katalizálhatja az elégtelen infrastruktúra miatt az országtól eddig távol maradó cégek beköltözését is.