A görögök már nem bírják tovább

2012.09.08. 22:11
Tüntetések kezdődtek szombat este Görögország északi régiós központjában, Thesszalonikiben az újabb tervezett megszorító intézkedések ellen a fő szakszervezeti tömörülések és a baloldali ellenzék szervezésében.

A rendőrség becslése szerint a négy különböző menetben mintegy 12 ezren vesznek részt. A meneteket a magánalkalmazottak szakszervezet, a közalkalmazottaké, a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali radikális Sziriza és a kommunista párt szervezte, de csatlakoztak hozzá autonómok és szélsőbaloldaliak is.

A tiltakozás kiváltó oka az, hogy két év visszaesés után is tovább súlyosbodik a gazdasági szigor, noha az életszínvonal még a kormány bevallása szerint is 35 százalékot esett vissza a válság előtti időszakhoz képest, s robbanásszerűen emelkedik a munkanélküliség aránya.

Nem adjuk föl az évszázados vívmányokat - volt olvasható az egyik feliraton, amelyet a tüntetők vittek magukkal. A görög nép nem bírja tovább - látszott egy másikon az egyik szakszervezeti menetben. A görög nép óriási többsége nagyon hamar reagálni fog - hangoztatta a Sziriza elnöke.

A rendőrség impozáns erőfitogtatással készült a tüntetésre: 3500 főt vezényeltek ki az utcákra, máshonnan is erősítést kérve. A rendőrök közül azonban több százan, tűzoltókkal és a parti őrség tagjaival közösen már délután saját felvonulást rendeztek a járandóságuk tervezett csökkentése ellen.

Néhány órával a nagy tüntetés előtt Andónisz Szamarász miniszterelnök egy thesszaloniki vásárt megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új, 11,5 milliárd eurót kitevő takarékossági program az utolsó lesz, amelyet a görögöknek el kell viselniük. Ha Görögország elhagyná az euró övezetet, az az ország pénzügyi halálát jelentené - figyelmeztetett a kormányfő.

Megmondták előre

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat. Nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra - mondta nyár elején az alapblog.hu-nak adott interjújában Ηarálambosz Cardanídisz, az athéni Institute of International Economic Relations igazgatója.

Stabilizálta a pozícióját mind a neonáci, mind a kommunista párt, mindkettő a helyzet rosszabbodásából kíván profitálni. "Rajtuk kívül minden párt, köztük a radikálisan baloldali Sziriza is, egyértelműen kiáll az euró mellett, mindannyian értik, hogy beláthatatlan terheket jelentene mind az országra, mind Európára nézve, ha Görögország most kilépne" - mondta Cardanídisz.

Év végéig bukhat a kormány

A Sziriza egyelőre marad ellenzékben, azonban az idő neki dolgozik, és az elemző szerint az év végére hatalomra is fog jutni. Az új kormány ugyanis Cardanídisz szerint nem fog egyebet tenni, mint elfogadja az eredeti megállapodást, vagyis a megszorítások folytatását. Az Új Demokrácia és a Paszok koalíciója valószínűleg törekszik majd a diktátumok néhány feltételének módosítására, újabb adósság-átütemezésre és a megszorítások kifutási idejének meghosszabbítására, de nem  biztos, hogy a másik fél, az EU, az EKB és az IMF szintén akar-e kompromisszumot.

A görög társadalom hangulata eközben a következő hónapok során drámai romlásnak indulhat. Akkor, amikor már tényleg mindenki érzi a saját bőrén, hogy elszegényedett és nemcsak a pénze, hanem minden reménye is odaveszett, akkor az elemző szerint valószínűleg beindulnak a zavargások, esetleg az éhséglázadások.

"Az ősszel eljöhet az a pillanat, amikor széles tömegek vélik úgy, hogy nincs veszítenivalójuk, és  beindulnak. Ekkor jöhet el ismét a Syriza ideje, így talán újabb rendkívüli választások nyomán meg tudja szerezni a hatalmat" - mondta Cardanídisz.