Magyarországra menekülnek a csehek

2012.09.11. 10:42 Módosítva: 2012.09.11. 12:11

Magyarország az utóbbi években adóparadicsommá vált a cseh cégek számára – állítja a Cekia cseh pénzügyi tájékoztató ügynökség. A Cekia kedden közölte, hogy 2009-től az idei év közepéig 41 százalékkal, 944-re emelkedett azon cseh cégek száma, amelyek székhelyüket hivatalosan Magyarországra helyezték át (a cseh nyelvű közlemény itt olvasható).

Az áthelyezések oka az alacsony adók és az osztalékok, valamint tőkeműveletek nyereségének adómentessége Magyarországon – olvasható a prágai ügynökség elemzésében.

A cég adatai szerint az említett időszakban mintegy 50 százalékkal, majdnem 10 ezerre emelkedett azoknak a szlovákiai cégeknek a száma, amelyek Magyarországra helyezték át hivatalos székhelyüket. „A magyar gazdaság nincs éppen jó formában, és úgy tűnik, hogy a kormányzat keresi azokat a különféle eszközöket, amelyekkel a jövőben támogathatja a növekedést” – mondta Petra Štěpánová, a Cekia elemzője.

A tanácsadó listát is összeállított a legnagyobb magyar tulajdonú cseh, illetve szlovák cégekről. Mindkettő élén a Mol-érdekeltségű Slovnaft áll, a cseh rangsorban – ahol van még egy Mol-érdekeltségű vállalat – második a Borsodchem cseh leányvállalata, harmadik a Danubius szállodalánc birtokában lévő Léčebné lázně Mariánské Lázně a.s., de a listán szerepel Egis-, HBO- és Chello-tulajdonú cég is. A szlovák rangsorban a Slovnaft után a szlovákiai OTP (a bankcsoport még egy céggel van a tízes listán), majd a Danubius pöstényfürdői szállodája következik. A névsorban egy magánszemély – Breitner Zoltán – tulajdonában lévő társaság, az FF Rent & Transport is szerepel.

Az elemzés szerint Csehországgal és Szlovákiával összevetve Magyarországon sokkal jobb helyzetben vannak azok cégek, amelyek nyereségének egy része a licencek illetékeiből származik. A magyarországi adórendszer lehetővé teszi, hogy cégeknek az adóalapba a licenc használatából származó bevételeknek mindössze 50 százalékát kell beírniuk. Az 50 millió koronán aluli bevételekkel rendelkező cégek esetében ez reálisan 5 százalékos, míg 50 millió korona felett 9,5 százalékos adóterhet jelent. Csehország és Szlovákia a maga 19 százalékos adóterhével ezen a területen nem versenyképes.

„Valószínűsíthető, hogy Magyarországnak továbbra is helye lesz az adótervezésben, de Ciprus vagy Hollandia pozícióját és kedvezményességét sosem fogja elérni” – vélekedett a Cekia közleményében Michal Friedberger, az Akont Trust Company igazgatója. Szerinte Magyarország szerepe az utóbbi években egyebek között azért is erősödött meg, mert számos nemzetközi cég közép-európai központját Budapestre tette át, s onnan irányítja a környező országokban működő kirendeltségeit.